Menü

Nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer vagy egyedi tartalomkezelő rendszer?

2012. április 25. | 5695 |

Nagyon sokfajta tartalomkezelő rendszer érhető el manapság a piacon. Számos egyedi rendszer közül választhatunk amelyek megvásárlása vagy bérlése pénzbe kerül és van jónéhány teljesen ingyenes szoftver is. A tartalomkezelő rendszerek között vannak olyanok, amelyeket kifejezetten egy bizonyos célból vagy egy bizonyos tevékenységi körre fejlesztettek (pl. e-business, fórum, CRM … stb.), míg mások sokféle feladatot képesek ellátni és függetlenek a vállalkozás profiljától.

A nyílt forráskódú vagy egyedi tartalomkezelő rendszer vita leginkább az Apple és a Microsoft vagy az iOS és az Android közötti vitára emlékeztet. Mindkét tábor hevesen bizonygatja a saját igazát és szemernyit sem hajlandók változtatni a véleményükön.

Nem kérdés, hogy egy mai modern nyílt forráskódú CMS szinte bármilyen tartalomkezeléssel kapcsolatos feladatot képes elvégezni a vállalkozás profiljától és méretétől függetlenül. A nyílt forráskódú rendszerek ingyenessége és magas funkcionalitása egyértelműen döntő szempont lehet a választás során, ezt a sokmilliós felhasználói tábor is bizonyítja.

Valóban ingyenes?

Ennek ellenére a költségek mellett mégsem mehetünk el szótlanul, mivel az ingyenes kontra fizetős kijelentés nem pontosan állja meg a helyét. Annak ellenére, hogy a nyílt forráskódú rendszerek valóban ingyenesen letölthetők, magának a szoftvernek a telepítése, testreszabása és weboldalba való implementálása kisebb-nagyobb költségeket von maga után. Sajnos ez sokszor csak akkor derül ki, mikor a cég már elkötelezte magát a nyílt forráskódú megoldás mellett, de nem számoltak annak költségeivel.

A mai modern rendszerek olyan magas funkcionalitással rendelkeznek, hogy az igények felmérése, a megfelelő modulok kiválasztása és testreszabása nélkül nem nagyon lehet igényes oldalt kialakítani. Itt nem egy egyszerű blog oldalra gondolok elsősorban  – bár az sem olyan egyszerű, mint aminek látszik – hanem egy olyan weboldalra, ahol színvonalas grafika, megtervezett szerkezet és számos szolgáltatás is található (pl. webshop, fórum, közösségi kapcsolat … stb.)

A nyílt forráskódú rendszerek költségei valójában csak a bevezetés során mutatkoznak meg. Ha összeadjuk a telepítés, testreszabás, modulok telepítésének idő igényét, akkor sok esetben meghaladhatjuk egy olcsóbb fizetős, de egyedi tartalomkezelő rendszer költségeit. A másik költséget igénylő szolgáltatás a rendszer frissítés, amellyel sajnos sok cég elfelejt számolni.

Az egyedi tartalomkezelő rendszerekhez hasonlóan a nyílt forráskódúakhoz is rendszeresen kiadnak biztonsági és funkcionális javításokat, amelyek célja például az újabb böngésző program verziókkal való kompatibilitás megőrzése. Ezen frissítések elvégzése nélkül a tartalomkezelő rendszer működésében hibák jelentkezhetnek, rosszabb esetben egy befoltozatlanul hagyott biztonsági rés támadási felületet nyújthat a rossz indulatú látogatóknak.

Valóban keresőbarát?

A tartalomkezelő rendszerekkel szemben támasztott igények manapság meglehetősen sokrétűek. Az alapvetző funkciók teljesítésén túl a rendszernek felhasználó barátnak, könnyen kezelhetőnek, biztonságosnak, keresőbarátnak és a közösségi oldalakat támogatónak kell lennie.

Sok rendszer hirdeti magáról, hogy keresőbarát, a valóság azonban egy kicsit más képet fest. Mivel „keresőbarát” alatt akár a Google által nézett több száz szempontot is vehetjük, természetes, hogy ezeket a feltételeket nem képes minden rendszer maradéktalanul teljesíteni.

Még a legnagyobb nyílt forráskódú rendszereknél is előfordul, hogy a legalapvetőbb keresőbarát információkat csak utólagos modulok telepítésével és testreszabásával tudják megvalósítani. Ha nem alkalmazunk egy a rendszerhez jól értő szakembert, aki felhívja ezekre a telepítendő modulokra a figyelmet, akkor a kész weboldalunk nem lesz képes megállni a helyét a piaci versenyben, mert nem jelenik meg megfelelő helyen a keresőkben.

Ha sikerül találnunk egy olyan rendszert, amely az összes fontos keresőbarát kritériumnak eleget tesz, tehát kezeli a META információkat (META TAG-ek), a keresőbarát URL-eket, a többszintű oldal szerkezeteket … stb. még akkor sem vagyunk egyszerű helyzetben, mivel megfelelő betanítás  és segítség nélkül nehéz eligazodni a tengernyi opció és lehetőség között.

Vajon melyek azok az információk, amelyeket fontos kitölteni egy blog bejegyzés esetén ahhoz, hogy a végeredmény keresőbarát legyen és a megjelenés is tökéletes legyen? Ha nincs egy szakember, aki ezt elmagyarázza, rengeteg időbefektetés és tanulás na meg tapasztalat árán leszünk csak képesek ezt elsajátítani.

Az elkövetkezendőkben megpróbálom röviden összefoglalni a nyílt forráskódú és az egyedi rendszerek előnyeit, hátrányait:

Nyílt forráskódú rendszerek előnyei

  • Nincs licenszdíj – a nyílt forráskódú rendszerek ingyenesen letölthetőek
  • Függetlenség - a telepítéshez, testreszabáshoz és betanításhoz számos független fejlesztő közül választhatunk
  • Rugalmasság – a nyílt forráskódú rendszernek hozzáférhető a kódja, így egy hozzáértő fejlesztő gyakorlatilag bármilyen egyedi funkciót képes megvalósítani benne
  • Fejlesztői bázis – a nyílt forráskódú rendszerek fejlesztésében több millió felhasználó vesz részt. Ez a hatalmas fejlesztői bázis az egyik legnagyobb előnye ezeknek a rendszereknek.

A nyílt forráskódú rendszerek hátrányai

  • Implementációs költség – ahogy korábban írtam a nyílt forráskódú rendszerek ingyenesen letölthetőek, de komplexitásuk okán szakemberre van szükség a telepítéshez és testreszabáshoz és implementációhoz
  • Nincs közvetlen support – ha nincs egy saját választott fejlesztőnk, aki karbantartja a rendszert, akkor nehézkes stabilan és folytonosan elérhető szakembert találni, aki ismeri a céget, az oldalt és gyors, hathatós segítséget tud nyújtani
  • Biztonsági kockázat – a nyílt forráskódú rendszerek népszerűsége jelenti egyben a sebezhetőségüket is. Ha ugyanazt a rendszert használjuk, mint amit több millió másik felhasználó, akkor a támadó pontosan ismerni fogja a rendszerünk gyenge pontjait, a jelszavak tárolásának mikéntjét, a modulok felépítését, így célzottan tudja támadni a sebezhető pontokat. Ha a látogató hozzáfér az általunk használt rendszer verziószámához, akkor az alapján tudni fogja melyek azok a biztonsági frissítések, amelyeket elmulasztottunk telepíteni és ezért azokat kihasználva tudni fogja milyen eszközökkel támadható az oldal.
  • Dokumentáció hiánya – némelyik nyílt forráskódú rendszerhez egészen kiváló magyar nyelvű dokumentáció érhető el, míg másokhoz angol nyelven is nehezen hozzáférhetők az anyagok vagy a rendszer túl gyorsan fejlődik ahhoz, hogy a dokumentáció pontosan követni tudja a változásokat.
  • Sok esetben hektikus verzió követés – egy sok modulból álló egyedi rendszer esetén nehezen nyomonkövethető, melyik részből melyik verzió az aktuális, melyik az amelyik frissítésre szorul. A frissítés után a modulok közötti kompatibilitás fenntartása kulcsfontosságú.

Az egyedi tartalomkezelő rendszerek előnyei

  • Megbízható, professzionális support – ha fizetünk érte, akkor számíthatunk egy folyamatosan rendelkezésre álló fejlesztő csapat támogatására, akik pontosan ismerik a rendszerünket és azonnal segíteni tudnak szinten bármilyen felmerülő kérdésben
  • Telepítés, testreszabás – az egyedi rendszerek árában sok esetben benne foglaltatik a telepítés, testreszabás és betanítás költsége is. Így biztosak lehetünk abban, hogy egy hozzáértő szakember fogja igény esetén a helyszínen megmutatni a rendszerünk használatát.
  • Karbantartás – a lincenszdíjért cserébe a rendszert a fejlesztők folyamatosan karbantartják, az esetleges előforduló hibákat ingyenesen javítják.

Az egyedi tartalomkezelő rendszerek hátrányai

  • Licensz díj és egyéb kötelező költségek – tartalomkezelő rendszertől függ, de általában mindegyiknek van egy egyszeri díja és egy rendszeresen fizetendő havi licenszdíja is.
  • Fejlesztői költségek – amennyiben valamilyen egyedi fejlesztésre van szükségünk fizetni kell az előállításáért.

Mi a Usernet-nél egyedi és nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszert is használunk webfejlesztés projektjeink során. A megfelelő rendszer kiválasztását ügyfelünkkel közösen, az előbb felsorolt szempontrendszerek mentén tesszük.

Tetszett a cikk? Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel és havonta egyszer küldünk egy összefoglaló e-mailt!