Menü

Nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer vagy egyedi tartalomkezelő rendszer?

2012. április 25. | 5504 |

Nagyon sokfajta tartalomkezelő rendszer érhető el manapság a piacon. Számos egyedi rendszer közül választhatunk amelyek megvásárlása vagy bérlése pénzbe kerül és van jónéhány teljesen ingyenes szoftver is. A tartalomkezelő rendszerek között vannak olyanok, amelyeket kifejezetten egy bizonyos célból vagy egy bizonyos tevékenységi körre fejlesztettek (pl. e-business, fórum, CRM … stb.), míg mások sokféle feladatot képesek ellátni és függetlenek a vállalkozás profiljától.

A nyílt forráskódú vagy egyedi tartalomkezelő rendszer vita leginkább az Apple és a Microsoft vagy az iOS és az Android közötti vitára emlékeztet. Mindkét tábor hevesen bizonygatja a saját igazát és szemernyit sem hajlandók változtatni a véleményükön.

Nem kérdés, hogy egy mai modern nyílt forráskódú CMS szinte bármilyen tartalomkezeléssel kapcsolatos feladatot képes elvégezni a vállalkozás profiljától és méretétől függetlenül. A nyílt forráskódú rendszerek ingyenessége és magas funkcionalitása egyértelműen döntő szempont lehet a választás során, ezt a sokmilliós felhasználói tábor is bizonyítja.

Valóban ingyenes?

Ennek ellenére a költségek mellett mégsem mehetünk el szótlanul, mivel az ingyenes kontra fizetős kijelentés nem pontosan állja meg a helyét. Annak ellenére, hogy a nyílt forráskódú rendszerek valóban ingyenesen letölthetők, magának a szoftvernek a telepítése, testreszabása és weboldalba való implementálása kisebb-nagyobb költségeket von maga után. Sajnos ez sokszor csak akkor derül ki, mikor a cég már elkötelezte magát a nyílt forráskódú megoldás mellett, de nem számoltak annak költségeivel.

A mai modern rendszerek olyan magas funkcionalitással rendelkeznek, hogy az igények felmérése, a megfelelő modulok kiválasztása és testreszabása nélkül nem nagyon lehet igényes oldalt kialakítani. Itt nem egy egyszerű blog oldalra gondolok elsősorban  – bár az sem olyan egyszerű, mint aminek látszik – hanem egy olyan weboldalra, ahol színvonalas grafika, megtervezett szerkezet és számos szolgáltatás is található (pl. webshop, fórum, közösségi kapcsolat … stb.)

A nyílt forráskódú rendszerek költségei valójában csak a bevezetés során mutatkoznak meg. Ha összeadjuk a telepítés, testreszabás, modulok telepítésének idő igényét, akkor sok esetben meghaladhatjuk egy olcsóbb fizetős, de egyedi tartalomkezelő rendszer költségeit. A másik költséget igénylő szolgáltatás a rendszer frissítés, amellyel sajnos sok cég elfelejt számolni.

Az egyedi tartalomkezelő rendszerekhez hasonlóan a nyílt forráskódúakhoz is rendszeresen kiadnak biztonsági és funkcionális javításokat, amelyek célja például az újabb böngésző program verziókkal való kompatibilitás megőrzése. Ezen frissítések elvégzése nélkül a tartalomkezelő rendszer működésében hibák jelentkezhetnek, rosszabb esetben egy befoltozatlanul hagyott biztonsági rés támadási felületet nyújthat a rossz indulatú látogatóknak.

Valóban keresőbarát?

A tartalomkezelő rendszerekkel szemben támasztott igények manapság meglehetősen sokrétűek. Az alapvetző funkciók teljesítésén túl a rendszernek felhasználó barátnak, könnyen kezelhetőnek, biztonságosnak, keresőbarátnak és a közösségi oldalakat támogatónak kell lennie.

Sok rendszer hirdeti magáról, hogy keresőbarát, a valóság azonban egy kicsit más képet fest. Mivel „keresőbarát” alatt akár a Google által nézett több száz szempontot is vehetjük, természetes, hogy ezeket a feltételeket nem képes minden rendszer maradéktalanul teljesíteni.

Még a legnagyobb nyílt forráskódú rendszereknél is előfordul, hogy a legalapvetőbb keresőbarát információkat csak utólagos modulok telepítésével és testreszabásával tudják megvalósítani. Ha nem alkalmazunk egy a rendszerhez jól értő szakembert, aki felhívja ezekre a telepítendő modulokra a figyelmet, akkor a kész weboldalunk nem lesz képes megállni a helyét a piaci versenyben, mert nem jelenik meg megfelelő helyen a keresőkben.

Ha sikerül találnunk egy olyan rendszert, amely az összes fontos keresőbarát kritériumnak eleget tesz, tehát kezeli a META információkat (META TAG-ek), a keresőbarát URL-eket, a többszintű oldal szerkezeteket … stb. még akkor sem vagyunk egyszerű helyzetben, mivel megfelelő betanítás  és segítség nélkül nehéz eligazodni a tengernyi opció és lehetőség között.

Vajon melyek azok az információk, amelyeket fontos kitölteni egy blog bejegyzés esetén ahhoz, hogy a végeredmény keresőbarát legyen és a megjelenés is tökéletes legyen? Ha nincs egy szakember, aki ezt elmagyarázza, rengeteg időbefektetés és tanulás na meg tapasztalat árán leszünk csak képesek ezt elsajátítani.

Az elkövetkezendőkben megpróbálom röviden összefoglalni a nyílt forráskódú és az egyedi rendszerek előnyeit, hátrányait:

Nyílt forráskódú rendszerek előnyei

 • Nincs licenszdíj – a nyílt forráskódú rendszerek ingyenesen letölthetőek
 • Függetlenség - a telepítéshez, testreszabáshoz és betanításhoz számos független fejlesztő közül választhatunk
 • Rugalmasság – a nyílt forráskódú rendszernek hozzáférhető a kódja, így egy hozzáértő fejlesztő gyakorlatilag bármilyen egyedi funkciót képes megvalósítani benne
 • Fejlesztői bázis – a nyílt forráskódú rendszerek fejlesztésében több millió felhasználó vesz részt. Ez a hatalmas fejlesztői bázis az egyik legnagyobb előnye ezeknek a rendszereknek.

A nyílt forráskódú rendszerek hátrányai

 • Implementációs költség – ahogy korábban írtam a nyílt forráskódú rendszerek ingyenesen letölthetőek, de komplexitásuk okán szakemberre van szükség a telepítéshez és testreszabáshoz és implementációhoz
 • Nincs közvetlen support – ha nincs egy saját választott fejlesztőnk, aki karbantartja a rendszert, akkor nehézkes stabilan és folytonosan elérhető szakembert találni, aki ismeri a céget, az oldalt és gyors, hathatós segítséget tud nyújtani
 • Biztonsági kockázat – a nyílt forráskódú rendszerek népszerűsége jelenti egyben a sebezhetőségüket is. Ha ugyanazt a rendszert használjuk, mint amit több millió másik felhasználó, akkor a támadó pontosan ismerni fogja a rendszerünk gyenge pontjait, a jelszavak tárolásának mikéntjét, a modulok felépítését, így célzottan tudja támadni a sebezhető pontokat. Ha a látogató hozzáfér az általunk használt rendszer verziószámához, akkor az alapján tudni fogja melyek azok a biztonsági frissítések, amelyeket elmulasztottunk telepíteni és ezért azokat kihasználva tudni fogja milyen eszközökkel támadható az oldal.
 • Dokumentáció hiánya – némelyik nyílt forráskódú rendszerhez egészen kiváló magyar nyelvű dokumentáció érhető el, míg másokhoz angol nyelven is nehezen hozzáférhetők az anyagok vagy a rendszer túl gyorsan fejlődik ahhoz, hogy a dokumentáció pontosan követni tudja a változásokat.
 • Sok esetben hektikus verzió követés – egy sok modulból álló egyedi rendszer esetén nehezen nyomonkövethető, melyik részből melyik verzió az aktuális, melyik az amelyik frissítésre szorul. A frissítés után a modulok közötti kompatibilitás fenntartása kulcsfontosságú.

Az egyedi tartalomkezelő rendszerek előnyei

 • Megbízható, professzionális support – ha fizetünk érte, akkor számíthatunk egy folyamatosan rendelkezésre álló fejlesztő csapat támogatására, akik pontosan ismerik a rendszerünket és azonnal segíteni tudnak szinten bármilyen felmerülő kérdésben
 • Telepítés, testreszabás – az egyedi rendszerek árában sok esetben benne foglaltatik a telepítés, testreszabás és betanítás költsége is. Így biztosak lehetünk abban, hogy egy hozzáértő szakember fogja igény esetén a helyszínen megmutatni a rendszerünk használatát.
 • Karbantartás – a lincenszdíjért cserébe a rendszert a fejlesztők folyamatosan karbantartják, az esetleges előforduló hibákat ingyenesen javítják.

Az egyedi tartalomkezelő rendszerek hátrányai

 • Licensz díj és egyéb kötelező költségek – tartalomkezelő rendszertől függ, de általában mindegyiknek van egy egyszeri díja és egy rendszeresen fizetendő havi licenszdíja is.
 • Fejlesztői költségek – amennyiben valamilyen egyedi fejlesztésre van szükségünk fizetni kell az előállításáért.

Cégünk a Usernet egyedi tartalomkezelő rendszer alkalmazása mellett döntött. A cikkben felsorolt előnyök és hátrányok mérlegelése mellett fontos tényező volt számunkra, hogy egy olyan rendszert használjunk projektjeink felépítése során, amelynek minden egyes apró részét ismerjük, így feltétel nélkül megbízhatunk benne és ha bármilyen egyedi funkcióra vagy megjelenésre van ügyfelünknek szüksége, ne akadályozzon minket a munkában egy ismeretlen külső fejlesztő által írt alkalmazás kötöttsége.

Tetszett a cikk? Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel és havonta egyszer küldünk egy összefoglaló e-mailt!