Menü

Hogyan tölts fel egy blog cikket WordPress weboldaladra

2019. április 09. | 249 |

Alábbi cikkemben segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akik egy új blog cikket szeretnének WordPress weboldalukra feltölteni. Íme tehát a lépések:

1. Jelentkezz be a WordPress adminisztrációs rendszerbe.

A WordPress adminisztrációs rendszer elérhetősége általában weboldalad.hu/wp-login.php vagy weboldalad.hu/wp-admin. Ha ezeken a címeken nem jelenik meg az alábbi képen látható bejelentkező felület, akkor – általában biztonsági okokból - egyedi címen érhető el ez a felület. Ez utóbbi esetben kérdezd meg a webfejlesztődet, hogy mi a címe.

2. Új bejegyzés létrehozása

A WordPress adminisztrációs felületén (dashboard) a bal oldali menüben kattints a Bejegyzések menüpontra és azon belül az "Új hozzáadása" linkre (Posts / Add New)

A megjelenő ablak felső részén a „Címsor megadása” részbe kattintva („Enter title here”) add meg az új blog cikk címét. 

3. A blog cikk szövegének megadása és formázása

A szerkesztő ablakba kattintva írd be vagy illeszd be a blog cikk szövegét.

Ha Word-ből másolod át a megformázott cikk szövegét a szerkesztő ablakba, akkor sajnos minden formázást törölnöd kell. Azért kell törölni, mert a Word láthatatlan HTML kódokkal rakja tele a szöveget, amitől a weboldalon a megjelenés széteshet. Ennek elkerülése érdekében jelöld ki a teljes szöveget és az eszköztár „Formázás tisztítása” ikonjával töröld az összes formázást.

A következő lépésként újra kell formáznod a szöveget. Ez azonban nem lesz túl bonyolult, mivel a blog cikkek többségénél csak egyszerű formázásokkal találkozni a könnyű olvashatóság és az eszközfüggetlen megjelenítés érdekében. Az alábbi formázásokat javaslom:

  • Félkövér
  • Alcím
  • Felsorolás
  • Számozás

Bevezető (Lead) megadása

Abban az esetben, ha meg szeretnéd adni a cikk bevezetőjének a szövegét, amely jellemzően a cikk gyűjtő oldalon szokott megjelenni, akkor a bevezető szövegének végénél szúrj be egy „Bővebben … „ tag-et, az eszköztár megadott gombjával.

4. Kiemelt kép (Featured image) megadása

A kiemelt kép jelenik meg általában a blog gyűjtőoldalon a cikk címe mellett / felett. Ha minden blog cikkhez van legalább egy kép, akkor ehhez az új cikkhez is fel kell tölteni egyet.

Az alábbi képen látod, hogy a jobb alsó sarokban van egy "Kiemelt kép" ("Featured image") nevű doboz, amelyben a "Beállítás kiemelt képként" linkre kattintva a médiatárból ki tudsz választani egy képet vagy fel tudsz tölteni egy új képet.

5. A blog cikk mentése / publikálása / közzététele

Ha minden formázással készen vagy, akkor a jobb szélen kattints a „Közzététel” nyomógombra és a cikk azonnal megjelenik a weboldalon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel és havonta egyszer küldünk egy összefoglaló e-mailt!