A webfejlesztés weboldalak készítését és karbantartását foglalja magában. A webfejlesztési munka teszi lehetővé, hogy egy weboldal ne csak jól nézzen ki, de hibátlanul, gyorsan működjön és ezzel a látogatóknak magas felhasználói élményt nyújtson. 

A webfejlesztők különböző programozási nyelvekkel dolgoznak. Az alkalmazott programozási nyelv általában az adott feladattól és futtatási platformtól függ.

Webdesigner vagy webfejlesztő? Mi a különbség közöttük?

Ha webfejlesztésről van szó, gyakran felmerülő kérdés, hogy mire is van szükségem? Mi a különbség a webdesign és a webfejlesztés között? A kettő különbözik? Nem ugyanarról beszélünk?

A válasz határozottan NEM, a webdesign és a webfejlesztés nem ugyanaz, bár tény, hogy a legtöbben ugyanazt a folyamatot, nevezetesen egy weboldal elkészítését értik alatta.

Webdesigner

A webdesigner az a személy, aki a weboldal megjelenésének megtervezéséért felelős. Ő az, aki megrajzolja a weboldal kinézetét „design-ját”. Ő dönti el, hogy milyen színeket, betűtípusokat, formákat, elrendezéseket alkalmaz. Az ő felelőssége, hogy a cég webes megjelenése összhangban legyen az arculatával. 

A webdesigner olyan rajzprogramokkal dolgozik, mint az Adobe Photoshop vagy Adobe XD, ugyanakkor nem vesz részt a programozási feladatokban.

Mihez ért a webdesigner?

 • Grafikai szoftverek használata
 • Tipográfia, betűtípusok
 • Színhasználat, színelmélet
 • Képszerkesztés, kompozíció
 • Felhasználói élmény alapú tervezés

Webfejlesztő

A webfejlesztő a webdesigner-től kapott grafikai tervekből kódolással egy működőképest weboldalt hoz létre. A webfejlesztő nem vesz részt a weboldal design-jának kialakításában, ugyanakkor tanácsokkal láthatja el a webdesignert, hogy mik azok a webes sztenderd-ek, amelyeket be kell tartani a tervezés során.

Ha webdesigner szeretnél lenni, akkor nem szükséges, hogy programozói tudással rendelkezz, de némi rálátással kell bírnod például a reszponzívitással kapcsolatos tudnivalókra, hogy olyan weboldalakat tervezz, amelyek megállják a helyüket a weben. A webfejlesztőnek pedig nem kell értenie a Photoshophoz valamint a rajzoláshoz, színskálákhoz és a tipográfiához.

A webfejlesztő feladata

A webfejlesztő tehát egy olyan személy, aki egy webdesign-ból egy működőképes weboldal készít. Mindezt különböző programozási nyelvek segítségével, „kódolással” teszi. A webfejlesztő felelőssége, hogy az általa készített kód gyors, hibátlan, reszponzív és böngésző kompatibilis weboldalt eredményezzen.

A webfejlesztés széleskörű tevékenységet jelent, az egyszerű statikus weboldalak elkészítésétől egészen a komplex web alapú alkalmazások és webáruházak fejlesztéséig. 

Bár a "webfejlesztés" egy szakmát takar, az ezzel foglalkozó cégek összetett szolgáltatásokat nyújtanak a specifikáció készítéstől a grafikai tervezésen és programozáson túl egészen az üzemeltetésig.

Tartalomjegyzék

Webfejlesztőre van szükséged?

Új weboldalt készíttetnél? Kattints az alábbi gombra!

Webfejlesztés árajánlatot kérek!

A webfejlesztők típusai

A „Mit csinál egy webfejlesztő?” kérdésre nem egyszerű válaszolni. Ugyanis ahogy korábban is írtam, többféle webfejlesztő létezik és mindegyikük a weboldal készítés egy meghatározott területére fókuszál.

A webfejlesztőket három nagy csoportra osztjuk: 

 1. frontend fejlesztők
 2. backend fejlesztők
 3. full stack fejlesztők

A frontend fejlesztő felel a weboldal azon részeiért, amelyet az emberek a böngészőn keresztül látnak. A backend fejlesztő felelős a színfalak mögötti kódért, amely adatbázisokkal támogatott dinamikus weboldalak létrehozását teszi lehetővé. A full stack fejlesztők pedig mindkét területet lefedik: a frontend-et és a backend-et is.

Frontend fejlesztő

A frontend fejlesztő az a személy, aki megkapja a weboldal grafikai tervét és megírja azt a kódot, ami a weben történő megjelenítéséhez kell. A frontend fejlesztő magas szinten ért a HTML-hez, CSS-hez és a JavaScript-hez.

A HTML teszi lehetővé a tartalom hozzáadását a weboldalhoz, miközben az oldalt fejlécre, tartami részre és láblécre osztja. A CSS definiálja az oldal szerkezetet valamint a stílust, pl. színek, formák, méretek, szegélyek. A JavaScript pedig az oldal interaktivitását adja, pl. a nyomógombok, űrlapok működését.

A frontend fejlesztő munkájához tartozik tehát …

 • a weboldal a grafikai tervben definiáltaknak megjelelő (pixel pontos) leprogramozása.
 • a weboldal reszponzív (eszközfüggetlen) működésének a kialakítása és ellenőrzése. A mai modern weboldalaktól alapvető elvárás, hogy minden eszközön, mobilon, tableten és asztali gépen is tökéletesen működjenek.
 • a weboldal linkjeinek, nyomógombjainak és navigációjának a leprogramozása. A kimenő linkek működjenek, a menüstruktúra könnyen kezelhető és logikus felépítésű legyen.
 • a weboldal az összes népszerű böngésző programban történő tesztelése és hibátlan működésének ellenőrzése.

Backend fejlesztő

Noha úgy tűnik, hogy a frontend fejlesztőnek nehéz feladata van annak biztosításában, hogy a weboldal a design-al azonos megjelenésű legyen, ráadásul hibátlanul működjön minden eszközön és böngészőben, a backend fejlesztők dolga még ennél is összetettebb.

Míg a frontend fejlesztők a kliens oldali programozással foglalkoznak, a backend fejlesztő a szerver oldali kódolásért felelős.

Ez azt jelenti, hogy olyan kódot és programot kell írniuk, amely lehetővé teszi az adatbázissal támogatott dinamikus weboldalak futtatását a webszerveren. A backend fejlesztő felelőssége, hogy az általa megírt kód jól strukturált, tiszta, hatékony és biztonságos legyen. A hatékonyság az utóbbi években kiemelt szempont lett, hiszen a weboldalak keresőoptimalizálásában (SEO) kiemelt szerepet játszik a betöltődés sebessége. Ez pedig nagy kihívások elé állítja a backend fejlesztőket.

A backend fejlesztők munkájuk során számos szerver oldali programozási nyelvet használnak. A legnépszerűbb programozási nyelvek közé tartozik a PHP, a Python, a Java és a Ruby. Emellett az SQL az egyik legnépszerűbb nyelv az adatbázisok kezeléséhez.

Mivel a különböző típusú weboldalaknak eltérő igényeik vannak, ezért a backend fejlesztő felelőssége, hogy az adott feladathoz legalkalmasabb technológiát és programozási nyelvet válassza ki. Ehhez megfelelő rálátással kell lenni a népszerűbb technológiák előnyeire, hátrányaira többek között a sebesség, skálázhatóság, biztonság és üzemeltethetőség tekintetében.

Full stack fejlesztő

Ha gyors választ keresel arra a kérdésre, hogy „Mi az a webfejlesztő?”, akkor valószínűleg a full stack fejlesztő lesz a legközelebbi megoldás. A full stack fejlesztő rálátással van a frontend és a backend folyamatokra és technológiákra egyaránt.

A kisebb, egyszerűbb weboldalak esetében, mikor kis költségvetés áll rendelkezésre, általában full stack fejlesztőt alkalmaznak. Ő az, aki el tudja látni a frontend és a backend feladatokat, így további szakemberek bevonása nélkül kivitelezhető a teljes weboldal elkészítése.

A full stack fejlesztői technikák elsajátítása hatalmas előnyökkel jár. Többek között …

 • alkalmas leszel egy személyben egy teljes weboldal lefejlesztésére.
 • képes leszel megérteni a frontend és a backend területeket, így mindkettőben helyt tudsz állni, az adott projekt igényeitől függően.
 • a full stack fejlesztők általában többet keresnek és képzettségüknél fogva több területen is meg tudják állni a helyüket.
 • a full stack fejlesztők a munkaerő piacon népszerűbbek, mint a frontend-es vagy backend-es pozíciók.

Annak ellenére, hogy a legtöbb programozó frontend vagy backend területen kezd, számtalan előnnyel jár, ha mindkettőhöz értesz. Full stack fejlesztőként könnyebben találsz állást és jobban rálátsz a teljes webfejlesztési spektrumra, így saját vállalkozást indítva is könnyebb helyzetben leszel.

A citizen developer is webfejlesztő?

A citizen developer kifejezés alig 1-2 éve jelent meg munkaerő piacon, de népszerűsége rendkívül dinamikusan növekszik. Citizen developer-nek egy cég azon belsős alkalmazottait nevezzük, akik rendelkeznek némi informatikai affinitással, így meg tudnak oldani bizonyos korábban csak a webfejlesztők által elvégezhető feladatot.

Ezek a feladatok jellemzően effektív kódolás, programozás nélkül, vizuális fejlesztőeszközök segítségével is megoldhatók.

A citizen developer jelenséget elsősorban az IT területén megjelenő óriási munkaerő hiány generálta. A cégek a külsős fejlesztői hiány és túlterheltség okán megpróbálják saját erőből megoldani a korábban kiszervezett feldatokat.

A Piaconline egyedi webfejlesztés projektje

Milyen programozási nyelveket használnak a webfejlesztők?

A webfejlesztéshez számos különféle technológiát és programozási nyelvet használunk. Ahogy korábban jeleztem, a frontend és a backend fejlesztők különböző nyelveket használnak, míg a full stack fejlesztőknek rálátásuk van az összesre.

Az alábbiakban sorra venném a legfontosabb technológiákat és nyelveket, amelyeket a webfejlesztéshez használunk, és leírom mire használjuk és hogyan lehet elsajátítani őket.

HTML

A HTML egy nélkülözhetetlen nyelv, ha frontend fejlesztő szeretnél lenni. Ha a böngésződben jobb egérgombbal kattintasz és kiválasztod a „Forrás megtekintése” menüpontot, akkor azt a nagy részben HTML kódot fogod látni, ami az adott weboldal megjelenítéséért felelős.

A HTML segítségével lehet megadni egy weboldalnak, hogy milyen tartalmat jelenítsen meg és bizonyos mértékben azt is, hogy hogyan jelenítse meg.

Egy weboldal HTML kódja a „DOCTYPE html” sorral kezdődik, ami azt jelzi a böngészőnek, hogy ez egy HTML dokumentum.

Ha egy picit lejjebb görgetsz a HTML forráskódban, akkor megtalálod azokat a részeket, amelyek egy bekezdés, egy link, egy kép vagy egy videó megjelenítéséért felelősek. Ezek azok a parancsok, amelyek megmondják a böngészőnek, hogy milyen forrásból, milyen tartalmat és hogyan jelenítsen meg.

A HTML egy könnyen elsajátítható nyelv és általában a legelső, amivel a webfejlesztők találkozni szoktak. Ha érdekel a HTML nyelv elsajátítása, akkor a weben számtalan online tanfolyamot, tutorialt, videót találsz róla.

CSS

A CSS a második legfontosabb nyelv a HTML után, amelyet egy frontend fejlesztőnek magas szinten ismernie kell. A CSS kódot a HTML-el együtt használjuk. Míg a HTML megmondja a weboldalnak, hogy milyen tartalmat jelenítsen meg, a CSS a tartalom megjelenítésének módját, stílusát írja le.

Ha elsajátítottad a CSS-t, az alábbi dolgokat leszel képes megtenni vele:

 • Színek változtatása. A CSS lehetővé teszi, hogy a weboldalon szinte bármilyen tartalom színét megváltoztasd. Legyenek ezek pl. szövegek, formák, vonalak, alakzatok … stb.
 • Betűtípus változtatása. A CSS lehetővé teszi, hogy a weboldal szövegeinek egyedi stílust adj. Ez nem csak a betűtípust, de a sormagasságot, igazítást, betűméretet és még számos egyéb paramétert jelenti.
 • Elemek pozícionálása. A CSS segítségével a webfejlesztő képes lesz a tartalmat elrendezni a weboldalon. A HTML segítségével szöveget, képeket, videókat adhat az oldalhoz, a CSS pedig „megmondja” a böngészőnek, hogy ezek a tartalmak pontosan hol, milyen elrendezésben jelenjenek meg. A CSS felel nem csak az elrendezésért, de például az elemek közötti távolságok, külső és belső margók meghatározásában is.

Jól látható, hogy a CSS kulcsfontosságú szerepet játszik a webfejlesztésben, ezen belül is kiemelten a frontend fejlesztésben. Ha el szeretnéd sajátítani a CSS-t, akkor számos online tanfolyam, Youtube csatorna és szöveges oktató anyag érhető el a weben.

JavaScript

A JavaScript is a frontend fejlesztők eszközei közé tartozik. A JavaScript segítségével olyan kisebb script-eket (kód részleteket) lehet létrehozni, amely a weboldal reszponzív működésében, interaktivitásában, animálásában játszanak szerepet.

Ezek a kisebb JavaScript kódrészletek, script-ek általában a weboldal HTML kódjába vannak beágyazva és az oldal betöltődésével lépnek működésbe.

Annak ellenére, hogy a JavaScript egy hagyományos frontend nyelv, a backend fejlesztésben is egyre népszerűbbé válik. Sok frontend fejlesztő a JavaScript tudásának köszönheti, hogy el tud mozdulni a full stack irányba, ahol képes lesz a backend programozási területet is elsajátítani.

PHP

A PHP a webfejlesztők körében az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb programozás nyelvnek számít. PHP nyelvet használ a weboldalak több mint 80%-a. Annak ellenére, hogy népszerűsége az utóbbi években kicsit csökkent, még mindig megkerülhetetlen ha webfejlesztésről van szó.

A PHP elsajátítása könnyű, használata viszonylag egyszerű, ezért sok kezdő backend fejlesztő ezzel a nyelvvel kezdi az ismerkedést. A PHP különösen a nyílt forráskódú WordPress, Joomla és Drupal weboldalak esetében igen népszerű, ezért a hozzáértő szakemberek mindig keresettek lesznek.

Java

Listám utolsó eleme a Java, amelynek sok éve hatalmas szerepe van a webfejlesztésben. A Java nem fiatal nyelv, ennek ellenére a webfejlesztés számtalan területén használatos. A Java segítségével gyors, reszponzív, skálázható web alkalmazások készíthetők nagy terheltségű, összetett webes feladatok kiszolgálására.

A Java sok backend fejlesztő számára alapnyelv. Viszonylag egyszerű elsajátítani, ami kezdőknek különösen előnyös. Rendkívül jól skálázható, ami olyan nagyméretű, nagy látogatottságú weboldalak fejlesztésére is lehetővé teszi, mint pl. az eBay vagy az Amazon.

A Java tanulásához is számtalan online tanfolyam érhető el a weben, de hagyományos tantermi képzések közül is válogathatsz.

A Trocellen GmbH multisite fejlesztése WordPress alapokon

A leggyakoribb webfejlesztés feladatok

 • céges weboldalak készítése - online marketing eszközökkel (MailChimp, Google Analytics, Google Ads, Facebook, Instagram) támogatott, reszponzív és keresőbarát weboldalak
 • startup weboldalak készítése - magas felhasználói élménnyel és online marketinggel támogatott weboldalak
 • nagyvállalati multisite-ok fejlesztése – jogosultság vezérelt, központi tartalomkezelő rendszerből adminisztrálható weboldalak
 • kuponos weboldalak fejlesztése
 • konverzióra optimalizált landing oldalak készítése
 • one-pager oldalak készítése - termékek, szolgáltatások, portfóliók bemutatására
 • portálok fejlesztése – több ezer cikkel rendelkező hírportálok, információs portálok
 • tartalomkezelő rendszerek fejlesztése – nyílt forráskódú CMS-ekkel nem megoldható egyedi igények megvalósítása
 • egyedi webáruházak fejlesztése fizetési megoldásokkal támogatva (PayPal, Barion, Simple Pay)
 • ügyviteli rendszerekkel (készlet nyilvántartás, számlázás …) összekötött webshopok fejlesztése
 • vállalati CRM rendszerek fejlesztése – ingatlan nyilvántartó, tagnyilvántartó-, dokumentumkezelő-, ticketing-, pályázati értékelő rendszerek fejlesztése
 • belső használatú jelszóvédett webes szoftverek fejlesztése
 • reszponzív weboldalak tervezése és fejlesztése

A webfejlesztés lépései

 1. Kapcsolatfelvétel, igény felmérés - az igényfelmérés célja, hogy minél többet megtudjunk a projekt céljáról, az adott iparágról valamint arról a környezetről, amelyben a kész weboldalnak majd meg kell állnia a helyét.
 2. Specifikáció készítés - az összegyűjtött információkból egy specifikáció készül, amely írásban pontosan rögzíti a készítendő weboldallal szembeni elvárásokat.
 3. Árajánlat készítés, szerződés kötés - az írásos árajánlat tartalmazza a munkafolyamat leírását valamint az elvégzendő feladatok idő- valamint költség vonzatát.
  Az árajánlat jóváhagyása után egy szerződés készül.
 4. Kutatás és tervezés - a kutatás magában foglalhatja a versenytárs elemzést, user interjú készítést, customer journey készítést és olyan módszertanokat, amelyek segítenek minél több hasznos információt begyűjteni az adott munkához. A tervezési szakasz első körében drótvázak készülnek, amelyek bemutatják a weboldal egyes oldalainak elrendezését. 
 5. Webdesign - a drótvázak jóváhagyása után a webdesign szakasz következik, ahol a meglévő elrendezések végleges formát öltenek. Elkészül a weboldal grafikai terve, amely már arculati színekkel, 1:1 méretarányban, böngészőből megtekinthetően mutatja be a site végleges megjelenését.
 6. Programozás - a webfejlesztés ezen szakaszában a programozók megkapják az ügyfél által jóváhagyott grafikai terveket, amelyekből egy kattintható, működőképes, reszponzív weboldalt készítenek.
 7. Tartalom feltöltés - a weboldal első tartalom feltöltése is a webfejlesztés része, amiben nem lehet a megbízót magára hagyni.
 8. Tesztelés, élesítés - a kész weboldalt a fejlesztő különböző eszközökön és böngészőkben teszteli annak érdekében, hogy megbizonyosodjon róla, minden hibátlanul működik.
 9. Hoszting és üzemeltetés - a weboldalak üzemeltetése sokrétű feladat. A tartalomkezelő rendszereket és webes technológiákat folyamatosan frissíteni kell annak érdekében, hogy biztonságosan működjenek. A weboldal működése, frissítése során rendszeresen előfordulnak olyan kisebb-nagyobb kérések, fejlesztések, amelyek szintén egy webfejlesztő rendelkezésre állását igénylik.

A webfejlesztés folyamatáról bővebben itt olvashatsz.

Process Solutions WordPress weboldala

Mire figyelj egy webfejlesztés projekt során?

 • Készüljön versenytárs elemzés, hogy tudjuk a már piacon lévő konkurensek miben jók
 • Minden esetben készüljön írásos feladat specifikáció
 • A webfejlesztés árajánlat legyen minél részletesebb és tételesen rögzítse az egyes feladatok költség vonzatait
 • A munka megkezdése előtt készüljön szerződés, legyenek benne rögzítve a határidők és a fejlesztés főbb mérföldkövei. A szerződésben célszerű kitérni az átadás utáni támogatásra illetve annak költségeire.
 • Olyan céget bízz meg a webfejlesztéssel, amely nem csak fejlesztésben, de a tervezésben is erős
 • A tervezés során a design legyen a megjelenítendő tartalomhoz és funkciókhoz illesztve és ne fordítva
 • A forráskód legyen jól strukturált, könnyen kiismerhető, gondolva arra az eshetőségre, ha később egy másik fejlesztő cégnek kell átvennie a projektet
 • A webfejlesztéshez felhasznált anyagok (ikonok, fontok, grafikák, képek, szövegek) legyenek egyediek és jogtiszták.
 • A kész weboldal legyen SEO-barát, feleljen meg a Google előírásainak
 • A szoftver legyen reszponzív, támogassa a legnépszerűbb eszközöket és képernyő felbontásokat. Ezen felül hibátlanul jelenjen meg a legnépszerűbb böngészőkben.
 • A weboldal / webshop / web alkalmazás betöltődési sebessége legyen minél gyorsabb, mert ez kulcsfontosságú a siker szempontjából
 • A fejlesztéshez használt tartalomkezelő rendszer legyen biztonságos, felhasználó barát, kezelhetősége legyen laikusok számára is egyszerű
 • A szoftver feleljen meg a legfontosabb webergonómiai előírásoknak

Webfejlesztőre van szükséged?

Új weboldalt készíttetnél? Kattints az alábbi gombra!

Webfejlesztés árajánlatot kérek!

Webfejlesztés árak és fizetési megoldások

A webfejlesztés projektek során kétfajta fizetési megoldás a legelterjedtebb:

 1. Fix díjazású fizetési modell – kisebb webfejlesztés projekteknél népszerű megoldás, ahol a feladat specifikáció és a határidők is pontosan rögzítve vannak. Ez a megoldás kevesebb kockázatot hordoz és pontosan tervezhetővé teszi a projekt költségvetését.
 2. Pay as You Go fizetési modell – közepes- és nagy-méretű projektek esetében, mikor az elvégzendő feladat és a határidők nem pontosan meghatározhatók. Ilyenkor óradíjas rendszerben történik az elszámolás, általában hó végi elszámolással. Ez a fizetési modell nehezebben tervezhető ugyanakkor egy fejlesztővel közös munkaidő elszámoló rendszer segítségével mégis transzparenssé tehető.

Egyedi webshop ügyviteli rendszerrel összekötve

Milyen szempontok alapján válassz webfejlesztő céget?

Röviden leírnám milyen információkra érdemes támaszkodni egy webfejlesztő cég kiválasztása során:

 • Weboldal – milyen színvonalú a saját weboldaluk? Milyen tartalmakat publikálnak és milyen rendszerességgel?
 • Létszám – hány fő alkotja a céget? Az egy-két fős fejlesztő cégek mindig nagyobb kockázatot hordoznak, mint a nagyobbak. Főállású alkalmazottakkal dolgoznak vagy szabadúszókkal?
 • Iroda – van saját irodájuk? A webfejlesztő cégek egy részének nincs bérelt irodája, távmunkában, legtöbbször otthonról dolgoznak. Az ilyen virtuális cégek esetében előfordul, hogy lassabban válaszolnak a bejövő hívásokra és e-mail-ekre.
 • Portfólió – milyen jellegű webfejlesztés referencia munkáik vannak? Mekkora cégeknek dolgoznak? Van-e hasonló jellegű, minőségű webfejlesztés munkájuk a referenciák között?
 • Kapcsolódó tevékenységek – járatosak UX design-ban, SEO-ban, online marketingben? A legtöbb webfejlesztés feladat során szükség van arra, hogy a fejlesztők ezeken a területeken is otthonosan mozogjanak annak érdekében, hogy a végeredmény felhasználó- és keresőbarát legyen.
 • Ügyfél visszajelzések – olvasd el weboldalukon és a Google My Business oldalukon az ügyfél értékeléseket.
 • Reakció idő – milyen gyorsan válaszolnak a megkeresésre? Milyen jellegű kérdéseket tesznek fel a projekttel kapcsolatban? Mennyire alaposak, körültekintőek?
 • Árajánlat – tételes, átlátható árajánlatot készítenek? Vállalnak üzemeltetést, support-ot a fejlesztéseikhez, hogy ha gond van vagy további fejlesztésekre van szükség, akkor legyen kihez fordulni?
 • Szerződés – a nagyobb webfejlesztő cégek, ügynökségek minden esetben szerződés alapján dolgoznak, így elkerülhető, hogy a későbbiekben vitás helyzetek forduljanak elő.
 • Probléma megoldó készség – a felmerülő kérdéseket kreatívan oldják meg vagy inkább megpróbálják elkerülni őket?

A 20 leggyakoribb webfejlesztő hiba

Az alábbi listába összeszedtem azokat a leggyakoribb hibákat, amelyeket a laikus webfejlesztők vétenek és ezzel nem csak a teljes projekt sikerét kockáztatják, de a cég ügyfeleket és bevételt is veszít miattuk.

 1. Nem készül konkurencia elemzés, nem tudni, hogy a konkureseknek milyen erősségeik, gyengeségeik vannak.
 2. A webfejlesztő cég nem ad tanácsot az oldal megjelenésére, funkcionalitásra vonatkozóan.
 3. Nem készül specifikáció. Nincs írásba foglalva, hogy a projekt pontosan milyen feladatokat foglal magában. 
 4. Nincsenek pontos marketing célok kitűzve. A weboldal nem illeszkedik a cég marketing stratégiájába, nincsenek pontos céljai, feladata, „csak úgy van.” 
 5. Nem készül tételes árajánlat, a megrendelő nincs tisztában azzal mi foglaltatik a feladatban és mi nem.
 6. Nem készül szerződés, nincsenek határidők, mérföldkövek kitűzve.
 7. Tucat sablon választásából adódó összefüggéstelen grafikai megjelenés.
 8. Rosszul megtervezett, kaotikus, nehezen használható navigáció.
 9. A weboldalba beillesztett szöveges és képi tartalom pontatlan, nem konzekvens.
 10. Nem megfelelő tartalomkezelő rendszer választás.
 11. A weboldal kódolása (forráskódja) kusza, nehezen kiismerhető.
 12. A weboldal képi anyagai rossz minőségűek, rosszul vágottak, nem kapcsolódnak a témához.
 13. Hiányzó (vagy hibás) cselekvésre ösztönző gombok (Call-to-Action).
 14. Hibás reszponzív működés.
 15. Hiányos fordítások az oldalon. 
 16. Cross-browser tesztelés hiánya. A weboldal hibásan teljesít egyes böngészőkben.
 17. Lassú betöltődés.
 18. Hiányzó élesítés utáni műveletek. Az URL átirányítások hiánya miatt visszaesik az oldal a keresőkben.
 19. Analitikai szoftverek bekötésének hiánya.
 20. Nincs utánkövetés, nincs karbantartás.

Az itt felsorolt webfejleszői hibákat bővebben is kifejtettem ebben a cikkben, érdemes elolvasni!

Milyen szakemberek vesznek részt egy webfejlesztés projektben?

A webfejlesztés nem csak programozásból áll, a sikerhez különböző területeken jártas szakemberek együttműködésére van szükség. Lássuk, hogy kik alkotják a webfejlesztő csapatot:

 • Projekt vezető – ő rögzíti a projekt célját, részt vesz a specifikáció és árajánlat készítésben. Felel az erőforrások kezeléséért, a határidők betartásáért. Vezeti a csapatot és folyamatosan kommunikál az ügyféllel.
 • Webdesigner (UX designer) – ő felel a grafikai megjelenésért. Drótvázakat készít, arculatot tervez, megalkotja a weboldal illetve web alkalmazás nyitólapjának és aloldalainak grafikai tervét (webdesign).
 • Webfejlesztő – ő az, aki a webdesigner által elkészített grafikai tervből egy működőképes weboldalt alkot. A webfejlesztő olyan technológiákat használ, mint a HTML, CSS, Javascript, amelyek meghatározzák a weboldal megjelenését és működését a böngészőben.
  A webfejlesztők emellett a weboldal vagy webes alkalmazás úgy nevezett szerver oldali részének kialakításáért is felelőssek, amely olyan technológiákat használ, mint a PHP, Java, MySQL.
 • Tesztelő – ideális esetben a kész szoftver tesztelését más végzi, mint aki leprogramozta. Olyan eljárásokat és módszereket használ, amelyek még élesítés előtt rávilágítanak egy szoftver esetleges hiányosságaira.
 • Operátor – jól ismeri az adminisztrációs felületeket és tartalomkezelő rendszereket és segít a tartalmak feltöltésében.
 • Szövegíró – felhasználó- és keresőbarát szövegeket készít
 • Online marketing szakember – a kész weboldal / webshop online népszerűsítéséért felel. Tanácsai segítenek abban, hogy minél hatékonyabban teljesíteni lehessen a kitűzött marketing célokat.
 • SEO szakember – a SEO szakember a programozókkal együttműködve segít abban, hogy a weboldal / webáruház jó helyezéseket érjen el a Google-ban.
 • Rendszergazda – a kész web-alkalmazás vagy weboldal tárhelyének kialakításáért valamint a szükséges hardver és szoftver erőforrásokért felel.

Egyedi fejlesztésű közösségi oldal diákoknak és iskoláknak

A 10 legnépszerűbb webfejlesztés blog

 1. Smashing Magazine - online magazin, mely naponta teszi közzé cikkeit és ingyenes oktatási anyagait, melyek segítséget nyújtanak elsősorban front-end, vagyis: HTML, CSS és JAVA tanulásával kapcsolatban.
 2. SitePoint - a SitePoint elsődleges célja, hogy segítsen a kezdőknek megtanulni és megérteni az általuk választott programozási nyelveket és technológiákat, valamint a jövőben tovább tudják fejleszteni már megszerzett tudásukat.
 3. Codrops - az UI dizájntól kezdve az animációkon keresztül és a képek általános formázásán át, többek között általános JavaScript gyakorlatokkal foglalkozó weboldal. Ezen kívül hasznos hely, ha ingyenes CSS referenciákat és leckéket keresel.
 4. A List Apart - 1998-ban indult el ez a site és azóta átfogó betekintést nyújt a legjobb és legfrissebb webes szabványok, bevált gyakorlatok, legfrissebb tartalom stratégiák, grafikai tervezési trükkök és architechtúrák világába.
 5. Scotch.io - feltörekvő weboldal ami cikkeket és oktatóanyagokat és videókat tesz közzé az alábbi témákban: Java, JavaScript, node, kódolás és Bootstrap. Határozottan az a hely, ahova a új inspirációért és fejlesztési forrásért látogat el a tanulni vágyó felhasználó.
 6. CSS-Tricks - webfejlesztéssel és azon belül elsősorban front-end-el foglalkozik ez a site. Rengeteg ingyenes leckét tartalmaz, ami hasznos tud lenni amennyiben webfejlesztő karriert szeretnél felépíteni.
 7. David Walsh - személyes blog, ami cikkeket és leckéket tesz közzé folyamatosan front-end és backend fejlesztés, többek között: CSS, HTML5, JavaScipt, PHP témákban.
 8. Speckyboy - webdizájn orientált blog, mely nagy hangsúlyt fektet a felhasználói élménnyel (UX) kapcsolatos tananyagokra és az ezzel kapcsolatos tudás elsajátítására. Különösen hasznos front-end fejlesztőknek, akik követni akarják a legfrissebb iparági híreket.
 9. Webdesigner Depot - ezen a blogon betekintést nyerhetsz a webdesign és a felhasználói élmény (UX) építés rejtelmeibe. Ráadásul rengeteg ingyenes tanfolyam és tananyag, valamint sablon tölthető le a blogról.
 10. DesignWebKit - az egyik legjobb blog, pontosabban közösség a webdesign-al és webes fejlesztéssel foglalkozó szakemberek számára. A legújabb webdesign ötleteket, grafikai és dizájn oktatóanyagokat, webfejlesztés ötleteket, ingyenes eszközöket, trendi dolgokat és Photoshop kiegészítőket találod meg ezen az oldalon.

Az 5 legjobb könyv webfejlesztőknek

Nem vagyok kimondott híve a könyvvásárlásnak, tekintettel arra, hogy hatalmas mennyiségű online tananyag érhető el a weben. De ha mégis könyvből vagy elektronikus könyvből szeretnél webfejlesztést tanulni, az alábbiakat ajánlom. Magyar nyelven elég szűkös a kínálat, ezért a legjobb könyveket egészen biztosan angol nyelven találod.

HTML & CSS, and JavaScript & JQuery (2 book set) by Jon Duckett

HTML & CSS, and JavaScript & JQuery (2 book set) by Jon Duckett

Jon Duckett könyve rendkívül népszerű és ennek a népszerűségnek az oka, hogy könyve nem csak jól szerkesztett, de könnyen fogyasztható formában taglalja a HTML, CSS és JavaScript programozás rejtelmeit. A könyv megjelenésében nem egy klasszikus programozás oktató könyv, mivel nagyon sok grafikát és illusztrációt használ az olvasottak szemléltetésére.

Don’t Make Me Think by Steve Krug

Don’t Make Me Think by Steve Krug

Steve Krug könyve a felhasználói élmény (User Experience) alapjairól szól, ennél fogva nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hatékony weboldalakat tudj fejleszteni. A kiadvány a maga nemében olyan páratlan alapmű, amely nem hiányozhat egy webfejlesztő és webdesigner könyvespolcáról sem. A könyv magyarul is megjelent, de cikkírás időpontjában éppen nem volt kapható a Bookline oldalán.

Flexbox Explained - Your Step-by-Step Guide to Flexbox

Flexbox Explained - Your Step-by-Step Guide to Flexbox

Az elmúlt 15 évben, Jorge és Steve, a könyv szerzői webdesignerként dolgoztak. Sok éven keresztül a legnépszerűbb webfejlesztési módszer az olyan keretrendszerek használata volt, mint a Bootstrap vagy a Foundation. De az utóbbi években egyre növekszik az olyan CSS modulok népszerűsége, mint a Flexbox vagy a CSS Grid. A könyv a Flexbox használatát mutatja be egyszerű és könnyen használható példákon keresztül. 

PHP 7 Solutions - Dynamic Web Design Made Easy

PHP 7 Solutions - Dynamic Web Design Made Easy

A PHP segítségével weboldalaidat dinamikussá varázsolhatod például egyedi űrlapok, jelszóval védett felületek, adatbázisok használatával. David Powers könyve a PHP legújabb változatát mutatja be és közérthető formában vezet be a PHP használatának rejtelmeibe. 

The Clean Coder by Robert Martin

The Clean Coder by Robert Martin

Robert Martin könyve rengeteg tanácsot, ajánlást fogalmaz meg azzal kapcsolatban, hogyan válhatsz professzionális programozóvá. Könyve a projektek menedzselésétől kezdve a etikán keresztül számtalan hasznos terültet érint, amivel előbb-utóbb kapcsolatba kerülsz, ha a webfejlesztő hivatást választod.

Top8 hazai webfejlesztő tanfolyam

Ha ezek után úgy gondolod, hogy a fejlesztést inkább magad szeretnéd megoldani, ahelyett, hogy egy céget bíznál meg vele, akkor szívesen ajánlunk a hazai kínálatból pár olyan oktató céget, amelyek kimondottan webfejlesztő tanfolyamokat tartanak.

 • Codecool - A Codecoolnál a full-stack programozó képzésünk részeként és a webfejlesztésre fókuszáló, négy hónapos online kurzusunkon is lehet frontend-fejlesztést tanulni. A full-stack fejlesztőknek ráadásul állásgarancia is jár, így ha beleszeretnek ebbe a területbe, el is tudnak helyezkedni webfejlesztőként. A tapasztalati tanulásban hiszünk, így jófej és tapasztalt mentorainkkal életszerű problémákat oldanak meg a diákok miközben megtanulnak feedbacket adni és kapni, prezentálni és csapatban dolgozni. 
 • Prooktatas - 2017 óta tartunk teljes webfejlesztő képzéseket külön is elvégezhető modulokkal (front-end, back-end, Javascript) és kiegészítő tanfolyamokkal (Laravel, Android - Kotlin, Webdesign).  Különlegességünk, hogy kifejezetten gyakorlatiasan tanítunk és nem tanárok, hanem aktív fejlesztők az oktatóink. Óráink este, munkaidő után vagy hétvégén vannak megtartva rendes „osztálytermi” keretek között, de már online is be lehet rájuk csatlakozni. Kis, 6 – 12 fős csoportokban dolgozunk az Oktogon közelében.  
 • Smartninja - A SmartNinja nemzetközi programozó iskola olyan tanfolyamokat kínál kezdőknek, melyek munkaidő után látogathatóak. Elsajátíthatod a webfejlesztés, programozás, vagy adatbázis tervezés alapjait tantermi, illetve online képzés keretein belül. Gyakorlatorientált oktatást kínálunk tapasztalt oktatók által. A tananyagokhoz időkorlát nélkül hozzáférhetsz, így a megszerzett ismereteket bármikor felfrissítheted és elmélyítheted. Iskolánk 10 országban van jelen és több, mint 3000 végzett tanuló vett eddig részt képzéseinken.
 • Tanfolyamokj - A TanfolyamOKJ.hu egy képzéskereső portál, melyen több felnőttképző webfejlesztő és más webes és informatikai tanfolyamai közt válogathatnak az érdeklődők. Azok számára, akik még csak fontolgatják a tanulást, az oldal blogja nyújt segítséget a megfelelő képzés megtalálásában. 
 • Codeberryschool
 • Ruander
 • Itacademy
 • Studicore

Webfejlesztőre van szükséged?

Új weboldalt készíttetnél? Kattints az alábbi gombra!

Webfejlesztés árajánlatot kérek!