Menü

Mi az a SEO? A legfontosabb tudnivalók egy helyen.

2019. január 31. | 81730 |

Mi az a SEO?

A SEO mindazokat technikákat és stratégiákat foglalja magában, amelyek egy weboldal megjelenésének valószínűségét növelik az internetes keresők organikus vagyis természetes találatai között, törekedve a minél előkelőbb helyezésre.

A keresőmotorok nap mint nap átfésülik az internet egészét, és minden egyes tartalmat megjegyeznek, indexelnek. Amikor egy felhasználó elindít egy keresést például a Google rendszerében, a cég algoritmusa létrehoz egy listát azon weboldalakból melyeket hasznosnak vél a keresés szempontjából.

A keresőmotor algoritmusa dönti el, hogyan rangsorolja a weboldalakat. Honlap tulajdonosként annyit tehetsz, hogy folyamatosan a célcsoportodnak releváns tartalmakat hozol létre és segítségül hívsz egy szakembert aki segít a találati listában minél előkelőbb helyekre kerülni.

SEO-ra van szükségem

Weboldalam nem úgy teljesít a Google-ban ahogy szeretném,
kevés látogatóm van és kevés megrendelésem.

SEO árajánlatot kérek!

A SEO 3 alapvető részből épül fel:

 1. On-Page (tartalmi) SEO

 2. Technikai SEO

 3. Off-Page SEO, vagyis hogy az oldaladon kívül mennyien hivatkoznak Rád

1. Tartalmi (On-Page) SEO

A tartalmi SEO minden olyan feladatot magában foglal, ami a weboldalon belül zajlik és befolyásolhatja a keresőmotorok találati listáján elfoglalt helyezésed és nem technikai jellegű.

A teljesség igénye nélkül a legfontosabb tényezők:

 • kulcsszavak

 • kulcsszavak szövegben elfoglalt helye 

 • weboldal design

 • oldal címe (title)

 • weboldal URL-je

 • címsorok (headingek: H1, H2)

 • képek címe (image title), alt text

 • a tartalom (paragrafusok, bekezdések, szöveg)

A weboldaladnak olyan tartalmakat kell megjelenítenie, amelyek hasznosak a látogatóid számára. Elmúlt az az idő, amikor a Google rangsorában előre lehetett kerülni a kulcsszavak minél gyakoribb alkalmazásával. Kiemelkedően fontos lett a szövegkörnyezet a Google és más keresők algoritmusai számára.

2. Technikai SEO

A technikai SEO elsődlegesen azt jelenti, hogy elősegítjük a keresőmotoroknak a minél egyszerűbb oldalfeltérképezést. Egy weboldalnak úgy kell felépülnie, hogy a keresőmotorok azonnal minden egyes elemét fel tudják ismerni.

A teljesség igénye nélkül a legfontosabb tényezők:

3. Off-Page SEO

Magában foglal minden olyan dolgot, ami nem a weboldaladon történik. Fontos része a linképítés, de napjainkban már nem a linkek száma, hanem azok minősége a meghatározó. A külső hivatkozásoknak mindnek elismert weboldalról és releváns tartalomból kell érkezniük.

A teljesség igénye nélkül a legfontosabb tényezők:

 • Közösségi média

 • Vendégblogolás

 • Interjúk

 • Említések

Miért fontos a SEO (keresőoptimalizálás)?

Az előkelőbb pozíció – a keresési és találati oldalon – több látogatót jelent a weboldaladon. Amennyiben magasabb forgalmat szeretnél elérni a weboldaladon, de nem szeretnél külön hirdetésekért fizetni; akkor a keresőoptimalizálás (SEO) erősítése a megoldás.

A keresési és találati oldal első 3 helyezettje átlagosan a kattintások 60 % - át kapja; ennél jobb érvre nincs is szükség a keresőoptimalizálás (SEO) erősítésére.

A keresőmotorok találatai célzottak és személyre szabottak: Miután egy felhasználó keresést hajt végre például a Google rendszerében, az algoritmus számtalan tényezőt figyelembe véve, a felhasználó számára legrelevánsabb találatokat jeleníti meg.

A közösségi médiákból érkező forgalomhoz viszonyítva, az organikus találatok a legtöbb esetben jobban konvertálnak, mivel ezek a felhasználók valamilyen kérdésükre/problémájukra keresik a választ.

A usernet kft helyezése több éves SEO tevékenységnek köszönhetően

A weboldal forgalomnövekedése mellett a SEO használata a következő előnyöket biztosítja:

Megbízhatóság és elismerés: a felhasználók megbíznak a keresőmotorokban, mert tisztában vannak azzal, hogy a kereséseikre mindig a legrelevánsabb találatokat jelenítik meg. Ebből következik, hogy minél előkelőbb pozíciót foglal el egy weboldal a keresési és találati oldalon, annál megbízhatóbbnak tartják a felhasználók.

A bizalom ráadásul nem csak több konverziót jelent, hanem növeli a weboldal és a márka/vállalkozás ismertségét, ezáltal más online csatornákon is megkönnyíti a marketing tevékenységet.

A SEO ráadásul segítséget nyújt a jobb felhasználói élmény (UX) létrehozásában is, mivel a kereső algoritmusok nem csak a kulcsszavakról szólnak, hanem arról is hogy milyen élményt és használhatóságot biztosít a weboldaladon való böngészés a felhasználók számára.

Amennyiben a felhasználók igényeit kielégíti a weboldalad, a keresési és találati oldalakon is előkelő helyezést fog elfoglalni.

SEO trendek 2019-ben avagy mire figyelj ebben az évben

A keresőmotorok algoritmusai napról-napra intelligensebbek. A Google – t használva egyre több keresést hajtanak végre a felhasználók és a hangalapú keresések száma is folyamatosan növekszik. Emiatt minden weboldal tulajdonosban felmerülhet az a kérdés: Hogyan befolyásolja mindez az eddigi SEO stratégiámat?

1. A strukturált adatok egyre fontosabbá válnak

A keresőalgoritmusok fejlődésével, a Google egyre több forrásból nyeri az adatokat. Napjainkban a Google már képes saját tartalmi meta leírást létrehozni, egy weboldalon található tartalomból. Abban az esetben, ha a Google megjeleníti a strukturált adatokat egy találatánál, mintegy 30 %-al többen fognak az adott oldalra kattintani. Ezért a weboldalunkon el kell helyezni olyan adatokat, melyeket a Google strukturált adatként megjeleníthet a keresési és találati oldalon. Mire gondolunk?

 • Vásárlói értékelések
 • Nyitvatartási idő
 • Árak
 • Eseményadatok

2. Felhasználói élmény (User experience - UX)

Az UX részei

2019 – ben már nem magára a keresőalgoritmusokra optimalizáljuk a weboldalunkat, hanem a keresőmotorok és a látogatóink számára. Emiatt pedig a kiváló felhasználói élmény nyújtása elsődleges lett. Alapvető tényezők, a kiváló felhasználói élmény (UX) nyújtásához:

3. Oldal betöltési sebesség

Napjainkban a weboldalak betöltési sebessége kritikus tényezővé vált. Abban az esetben, ha nem elég gyorsan tölt be egy honlap (3 másodperc), a felhasználók egyszerűen meg sem nyitják.

4. Technikai szempontból hibátlan weboldal

A felhasználók a weboldal minden elemét látni és használni szeretnék, ezért annak technikailag hibátlannak és naprakésznek kell lennie. Például nem szabad már Adobe Flash technológiát használni.

5. Mobilra optimalizáltság

Az internetet használók több mint fele már mobil eszközről böngészik. Alapelvárás, hogy a weboldalad minden eszközön jól jelenjen meg! Ennek kulcsa a reszponzívitás.

6. A tartalom még mindig (nagyon) számit

Habár a Google algoritmusa egyre fejlettebb, még mindig a weboldalak szöveges tartalma az elsődleges forrása. Az elmúlt években a szöveges tartalom elemzésében óriási fejlődésen mentek keresztül, ezért minden tartalmadnak egyedinek kell lennie, hogy egyáltalán weboldalad megjelenjen a Google keresési és találati oldalán. Ez a fejlődés 2019 – ben is folytatódik, ezért a célodnak továbbra is annak kell lennie, hogy egy adott téma legjobb és a felhasználók számára leghasznosabb tartalmakat tedd közzé weboldaladon.

Hangalapú keresés mobilról

7. Hangalapú keresések további térhódítása

A hangalapú keresés az elmúlt években kezdte megváltoztatni a módot, ahogyan a felhasználók az információk után kutatnak. Vonzó alternatíva lehet, a keresett szöveg manuális begépelése helyett. A Google, Apple és az Amazon hangfelismerő rendszerei egyre fejlettebbek és kifinomultabbak, ezért a közeli jövőben már nem lehet figyelmen kívül hagyni a marketingre gyakorolt hatását. Nagyon úgy tűnik, hogy 2019 - ben a hangalapú keresések mennyisége át fog lépni egy kritikus tömeget ezért nem lesz figyelmen kívül hagyható.

Hogyan fordíthatod az előnyödre?

 • Frissítsd weboldaladon az üzleti információkat, hogy a térképes kereséseknél biztosan megjelenj
 • Készíts „Gyakran Ismételt Kérdések” aloldalt. Ez segít abban, hogy megjelenj a találatok között, amikor egy felhasználó konkrét kérdést tesz fel
 • Rendszeresen auditáld weboldalad külső szakértővel, aki rá tud mutatni olyan hiányosságokra, amelyek elkerülték a figyelmedet.

8. Google Mobile First Index

Az elmúlt években a Google folyamatosan hangoztatta, hogy a hangsúly egyre inkább a mobil eszközökön van, az asztali gépek helyett. Sokan még mindig nem veszik ezt komolyan. A weboldalak indexeléshez eddig tipikusan az adott oldal tartalmának asztali verzióját használták fel, amely mobilkeresők számára okozhatott problémákat, ugyanis ez a változat jelentősen eltérhet a mobil verziótól. A mobile first indexelés azt jelenti, hogy mostantól az oldal mobil változatát használják ehhez. Vagyis aki még nem optimalizálta mobilra weboldalát, 2019 – ben mindenképpen tegye meg, mert szinte biztos, hogy hiánya hátrányosan fogja érinteni!

9. A linkek továbbra is fontosak maradnak

Szinte minden évben olvasni lehet, hogy a „linképítés halott” vagy „a linkeknek már nincs gyakorlati hasznuk”. Valójában a linkek 2019 – ben is fontos szerepet töltenek be a keresőoptimalizálásban. Azonban a megvalósítási módszerek gyökeresen megváltoztak, az valóban semmit sem ér, ha két weboldal linkeket cserél.

Napjainkra, az úgynevezett hivatkozás nélküli linkek (linkless backlinks) lettek a legfontosabbak. Ez azt jelenti, hogy valaki a weboldalán, vagy a közösségi médiában megemlíti a weboldalad, vagy egy cikkedet, azonban ebből nincs közvetlen elérés a weboldaladra. A Google algoritmusa ezt úgy értékeli, hogy Te az adott témában szakértő vagy, hiszen egy tőled független felhasználó a tartalmad segítségével érvelt.

10. Erősebb hangsúly a képkereséseken

A tavalyi évben a Google változtatott a képkeresési algoritmusán. A Felhasználóknak már nem kell az adott oldalra navigálniuk, ha meg akarnak tekinteni egy képet eredeti méretében. Ez sok weboldal esetében forgalomcsökkenéssel járt, mivel minden weboldal képeit egy kis képgalériában jeleníti meg a Google és ezért nem szükséges az adott weboldalt felkeresni.

Ezt a változást úgy fordíthatjuk az előnyünkre, hogy a weboldalunkon található képeket, infografikákat és egyéb multimédiás tartalmakat összehangoljuk, harmonikusabbá tesszük és növeljük a minőségüket. Ezáltal a felhasználók egy magas minőségű képgalériával találkoznak, és nagyobb valószínűséggel keresik fel a weboldaladat.

SEO-ra van szükségem

Weboldalam nem úgy teljesít a Google-ban ahogy szeretném,
kevés látogatóm van és kevés megrendelésem.

SEO árajánlatot kérek!

SEO technikák, melyeket mindenképpen kerülj el 2019-ben!

Van néhány olyan keresőoptimalizálási technika, melyek pár évvel ezelőtt még pozitívan hatottak az oldalak keresési és találati oldalon elfoglalt helyére, azonban napjainkra már hatástalanok, sőt néhány esetben akár hátrányosan is befolyásolhatják helyezésünket.

1. Kulcsszó halmozás

A Google algoritmusának már nem szempont egy adott kulcsszó sűrűsége, vagyis hogy egy oldalon hány alkalommal jelenik meg a kívánt kulcsszó. Nem a mennyiség, hanem a minőség a szempont annak megállapításában, hogy mennyire releváns egy weboldal a felhasználók által keresett szóra.

2. A keresőalgoritmusok számára történő írás

A keresőalgoritmusok már elég fejlettek ahhoz, hogy megértsék a feleslegesen ismétel kulcsszavakat, azok variációit és szinonimáit. Ez a technika sem működik már 2019-ben. Írj a felhasználóknak hasznos tartalmakat.

3. Linkek vásárlása

Évekkel ezelőtt még működő technika volt, hogy nagy mennyiségű linket vásároltak a honlaptulajdonosok melyek a weboldalukra mutattak, azonban ez napjainkra már nemcsak pénzkidobás, hanem a Google hátrébb is sorolja az ilyen weblapokat a keresési és találati oldalán.

4. Alacsony minőségű tartalom

Évekkel ezelőtt akár egy rosszul megírt tartalommal is előre lehetett kerülni a találatok között. Azonban mára ez már megszűnt. Másolt, rövid, kulcsszavakkal feltöltött és nem hiteles tartalom. Ezek miatt nem csak hátrébb sorol a Google, hanem sok esetben meg sem jeleníti oldaladat a találatai között! Mindig egyedi és a felhasználók számára hasznos tartalmakat tegyél közzé a honlapodon!

Összefoglalás

Manapság már egy vállalkozás sem lehet sikeres az online világban, ha nem követi megfelelően a SEO trendjeit és gyakorlatát. A jobb Google helyezésekkel növekszik az organikus forgalom, a weboldal látogatottsága és a cég online értékesítéseiből származó bevétele. A jó kereső helyezések elősegítik a felhasználói élmény javítását és vele együtt növelik az ügyfél bizalmat. Ezen túlmenően a jó helyezések csökkentik a fizetett hirdetésekre költendő összeget azáltal, hogy magasabb oldal minőségi mutatókat produkálnak, amellyel csökken az Ads költség.

SEO-ra van szükségem

Weboldalam nem úgy teljesít a Google-ban ahogy szeretném,
kevés látogatóm van és kevés megrendelésem.

SEO árajánlatot kérek!