Mikor közzéteszed a weboldalad vagy akár csak egy új blogbejegyzést, mindig felmerül a kérdés: „Mennyi idő alatt lehet a Google keresőben előre kerülni?” és „Mennyi időbe telik, amíg első leszek a Google találatai között?

Pontos választ senki sem tud adni, általánosságban elmondható, hogy „attól függ”; mivel nagyon sok változótól függ az eredmény: a weboldalad erőssége, a versenytársak, a tartalom minősége, milyen jól végezted el a keresőoptimalizálást; és még számos további tényező befolyásolja az eredményt.

Mi azonban megpróbálunk erre sokkal konkrétabb választ adni a kérdésre. A megválaszoláshoz az Ahrefs kutatását vettük alapul, amely több petabyte adatot vizsgált át, hogy választ találjon erre a minden weboldal tulajdonost foglalkoztató kérdésre.

Tartalomjegyzék

Milyen idősek az első helyeken lévő odalak?

Kezdéskén megvizsgálták a Google keresési és találati oldalán a legelőkelőbb helyeken megjelenő weboldalak „életkorát” vagyis mikor tették közzé őket.

Kétmillió véletlenszerűen kiválasztott kulcsszót vizsgáltak, és az Google keresési és találati oldalának első 10 helyezettjének adatait elemezték:

Ahogy látható a grafikonon, az első 10 helyezett mind legalább 2 éves, és az első helyezést elfoglaló oldalak pedig átlagosan közel 3 évesek.

Azonban az is elmondható, hogy a Google által az első oldalon rangsorolt weboldalak 22% - a fiatalabb 1 évesnél.

A következő dolog amire keressük a választ, hogy a különböző pozíciókat elfoglaló oldalak közül, milyen arányban találhatóak 1 évesnél fiatalabb weboldalak?

Az adatok nem kecsegtetnek azzal, hogy az új tartalmak hamar a Google keresési és találati oldalának (SERP) élére kerülnének. A „régi” weboldalak dominanciája megkérdőjelezhetetlen.

Mennyi időbe telik, amíg a Google indexeli és rangsorolja a weboldalakat?

A kérdés pontos megválaszolásához a kétmillió véletlenszerűen kiválasztott kulcsszót egy évvel az első mérés után, újra meg kellett vizsgálni. Ezáltal minden egyes weboldal pozícióját és annak változását nyomon lehetett követni a különböző vizsgált kulcsszavakra.

A vizsgálat az alábbi eredménnyel zárult:

Mindössze a vizsgált weboldalak 5,7% - a került be a Google találatainak első oldalára. A magas domain értékű (Domain Ranking – DR) weboldalak és az azokon található bejegyzések jobban teljesítettek és sikeresebbek voltak, mint az alacsony domain értékkel rendelkező társaik. Ami nem meglepő, mivel egy weboldal domain értéke az egyik tényező ami befolyásolja a Google keresési algoritmusát.

Mi az a Domain érték (Domain Ranking – DR)

A domain érték egy olyan mérőszám, amely az adott weboldalra mutató külső linkek számából, és azok minőségéből kerül meghatározásra. Leegyszerűsítve, azt jelzi, hogy mennyien hivatkoznak a weboldalunkra és annak tartalmára.

Ezután azt vizsgálták meg, hogy az előbb említett legjobban teljesítő oldalak, vagyis „az 5,7%”, esetében mennyi idő telt el a közzétételük és a Google találatainak első oldalára kerülésük között.

Többségük mindezt átlagosan 61 és 182 nap közötti idő alatt érte el.

Erre a grafikonra pillantva, sokan azt a téves következtetést vonják le, hogy átlagosan 2-6 hónap kell ahhoz, hogy a Google keresések első oldalára kerüljön egy weblap.

Azonban ez a grafikon azt mutatja meg, hogy azok a weboldalak amelyek a Google első oldalára kerültek a közzétételük első évében, átlagosan milyen gyorsan teljesítették ezt a kihívást.

Az összes vizsgált oldal csaknem 95% - a nem került be a Google találatok első oldalára, és csak 5,7% - a szerepel a Google keresési és találati oldalának első 10 helyén, a közzétételének első évében!

Ugyanezt a kérdést megvizsgálták, a kulcsszavak havi keresési mennyiségét alapul véve:

A magas keresési aránnyal rendelkező kulcsszavak vizsgálata esetén, mindössze az 1 évnél fiatalabb weboldalak 0,3% - a szerepel a Google találatok első 10 helyének valamelyikén.

A legjobban teljesítő weboldalakra („az 5,7%”) esetében is megvizsgálták, hogy hogyan alakulnak az eredmények, ha figyelembe veszik a különböző kulcsszavak keresési mennyiségeit is:

Egyértelmű, hogy az alacsony keresési mennyiséggel rendelkező kulcsszavak esetében rövid idő alatt sikerült a Google találatainak első 10 helyének valamelyikét elfoglalni, azonban a magas keresési mennyiséggel rendelkező kulcsszavak esetében ugyanez közel egy évet is igénybe vesz.

Ne feledjük, hogy az előbbi megállapítás csak a legjobban teljesítő weboldalak esetében igaz, az oldalak túlnyomó többsége, közel 95% - a, nem éri el ezt az eredményt.

Összefoglalás, avagy mit jelent mindez a weboldalamra nézve?

A cikkben bemutatott tanulmány egyértelmű választ ad a feltett kérdésekre: „Mennyi idő alatt lehet a Google keresőben előre kerülni?” és „Mennyi időbe telik, amíg első leszek a Google találatai között?”

A válasz egyszerű: „Nem”

Azonban azt sikerült megmutatni, hogy az weboldalak túlnyomó többsége, közel 95% - a, nem fog megjelenni a Google találatok első oldalán egy éven belül. Ráadásul akinek sikerül („az 5,7%”), nekik sem megy azonnal, hanem átlagosan 2-6 hónapba telik.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a weboldalak az eredményeiket sok munkával és alapos keresőoptimalizálási (SEO) ismeretekkel érik el.

Forrás: ahrefs.com