Cikkünkben bemutatjuk az animációk legújabb és egyik legkülönlegesebb formáját, a cinemagraph-ot. Ha röviden definiálni szeretnénk, akkor ez egy majdnem teljes terjedelmében statikus kép melynek azonban egy eleme végtelenített formában animált. A következőkben bemutatjuk mi az a cinemagraph, hogyan kell elkészíteni és néhányat be is mutatunk az általunk legjobbaknak tartottak közül.

Mi az a cinemagraph?

Az első cinemagraph-ot 2011-ben tette közzé két fotós Kevin Burg és jamie Beck a weboldalukon. Munkáik még mindig a legjobbak közé tartoznak.

A legtöbb cinemagraph GIF formátumban készül, mert ezáltal könnyen közzétehető és megosztható az interneten. Azonban ez minőségromlással is jár, ezért a legjobb minőségű alkotásokat végtelenített lejátszású videófájlként szokták közzé tenni.

A cinemagraph készítésének lényege, hogy a megjelenített mozgás csak a kép egy bizonyos részét érinti, vagyis egy cinemagraph majdnem teljesen állóképnek néz ki, kizárólag egy kis része van állandó mozgásban.

A népszerűsége abban rejlik, hogy keverednek benne az állókép, az animáció és a videó egyes elemei ezáltal könnyen használható és figyelemfelkeltő grafikákat és képeket hozhatunk létre.

Tartalomjegyzék

Hogyan készíthetsz saját cinemagraph–ot?

A cikkben bemutatott lépésekhez nem szükséges profi fotósnak vagy grafikusnak lennünk, szinte bárki képes elkészíteni egy cinemagraph-ot. Elsőre valószínűleg nem életünk legjobb alkotását fogjuk elkészíteni, azonban egy kis gyakorlással kiváló cinemagrapokat fogunk tudni megalkotni.

Hozzávalók

Következzen egy rövid lista, hogy mire lesz szükségünk a saját cinemagraph elkészítéséhez.

  • Egy jó ötlet

  • Kamera

  • Állvány a kamerának, hogy stabil legyen a felvétel

  • Photoshop (mi a Photoshopon keresztüli elkészítésre mutatunk példát, azonban más programokkal is elkészíthető)

  • Türelem és egy nagy adag kávé

Mindenek előtt egy világos elképzelésre van szükség arról, hogyan szeretnénk hogy kinézzen a cinemagraph-unk. Ez elsőre nyilvánvalónak hangzik, de sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlgondolják, túl sok mozgást szeretnének egy képen megjeleníteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobban sikerült és a közösségi médiákon keresztül legtöbbet megosztott cinamagraph-ok minimális mozgást végeznek. Gondoljunk csak bele, mennyire megragadja a figyelmet, ha egy fotó például ránk kacsint és először nem is tudjuk pontosan mi történt. Mindenképpen tartsuk szem előtt azt, hogy a kevesebb ebben az esetben is több!

Miután az elképzelésünk megvan, készítsünk egy videó felvételt. Fontos, hogy a felvételt oly módon készítsük el, hogy az fényképnek is tökéletes legyen. Ezért van szükség az állványra, ami stabilan tartja a kamerát a videófelvétel közben. A legtöbb fotós az 1080p felbontású 25 fps – el készül videókat preferálja, mivel ezek a beállítások már elérhetőek a legtöbb okostelefonban, könnyű vele dolgozni és kellően jóminőségű felvétel készíthető ezen beállításokkal.

Milyen szoftverekre lesz szükséged?

Több módszer is létezik a cinemagraph elkészítésére, melyek közül a legtöbb közvetlenül a videó szerkesztésére épül. Sokan az After Effects – et preferálják, azonban a Photoshop is tökéletesen megfelel az elkészítéséhez.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre saját videós alapanyag, az interneten rengeteg ingyenesen letölthető videó áll a rendelkezésünkre, melyekből elkészíthetjük első cinemagraphunkat. Egy kiváló példa erre a Videezy, ahol napról napra egyre több gyönyörű videó érhető el, teljesen ingyenesen.

Amennyiben profivá szeretnénk válni a cinemagraph készítésében, érdemes akár egy online kurzusra is befizetni, ahol lépésről-lépésre elsajátíthatjuk az összes hasznos praktikát, ráadásul a saját időbeosztásunk szerint. Ide kattintva elérhető az általunk leghasznosabbnak vélt kurzus!

A cinemagraph elkészítésének 4 lépése

A következőkben bemutatjuk a cinemagraph készítésének legfontosabb lépéseit. Az adott lépéseket a cikkben szereplő videóban részletesen, pontról-pontra bemutatva is megtaláljátok!

1. A keret, vagyis a statikus kép kiválasztása

Az első és legfontosabb feladatunk a kezdő, statikus kép kiválasztása. Erre azért van szükség mert a cinemagraph nagyrészt egy állókép, melyen belül történik a mozgás. Ez a kép lesz az alapja az egész animációnak, ezen fog történni a mozgás.

2. A rétegek maszkolása

Miután kijelöltük a kezdőképet ami meghatározza a cinemagraph statikus részeit, a többi rétegen csak azokat a részeket szabad láthatóvá tennünk, melyek a mozgást ábrázolják. Ezt legegyszerűbben úgynevezett maszkolással érhetjük el, melynek lényege hogy elrejthetjük az adott rétegek egyes részeit. A rétegek maszkolása több fénykép egyetlen képpé alakításának, vagy egy személy vagy tárgy fényképről való eltávolításának hasznos eszköze.

3. A hasonló képkockák vagyis rétegek egyesítése

Egy 5 másodperc hosszú, másodpercenként 25 képkockás sebességgel rögzített videó összesen 125 képkockából, vagyis rétegből áll. Könnyű belátni, hogy felesleges ennyi elemmel dolgoznunk. Először csökkentsük a felére a rétegek számát oly módon, hogy minden második képkockát kitörlünk. Ezután ezt a lépést ismételjük meg újra. Így a rétegek számát a negyedére csökkenthetjük, ami egy animáció esetében nem fog feltűnni senkinek, mivel a szemnek szinte láthatatlan marad. Viszont sokkal kevesebb réteggel kell dolgoznunk.

4. Az elkészült cinemagraph mentése

Mielőtt mentjük az elkészült cinemagraph-ot, győződjünk meg róla hogy az animáció lejátszását ismétlődőre állítottuk, vagyis végtelenítettük. Ne feledjük, hogy a cinemagraph-ot GIF formátumban kell lementenünk, mivel ez a képformátum tud mozgást végezni.

A következő videóban egy részletes útmutatót találunk arra vonatkozóan, hogy kizárólag Photoshop használatával hogyan is készíthetünk cinemagraph-ot. Fontos megjegyezni, hogy ezek a lépések kizárólag a legújabb Photoshopokkal (CC) működnek.


Példák a nagyvilágból

Az elmúlt időszak legjobb cinemagraph-jai

Igazu Falls cinemagraph

Vegas Lightning cinemagraph

Boston Harbor cinemagraph

Pleasantville on Fire cinemagraph

OCSR Steam Train cinemagraph

Cherry Blossom Petals cinemagraph

Warragamba Dam cinemagraph

Összefoglalás

A cinemagraph egy nagyon jó eszköz a figyelem felkeltésére. Szinte bárhol tudjuk használni a webdesign -tól kezdve a közösségi média felületekig. Elkészítése sem bonyolult, azonban igényel egy kis gyakorlást mire belejövünk.

Amennyiben szánunk egy kis időt arra, hogy elkészítsük a weboldalunk és a közösségi média felületeink dísze lehet és segít kitűnnünk a több mint 1 milliárd weboldal közül ami napjainkban szinte minden vállalkozás elsődleges célja!