Cikkünkben bemutatjuk az animációk legújabb és egyik legkülönlegesebb formáját, a cinemagraph-ot. Ha röviden definiálni szeretnénk, akkor ez egy majdnem teljes terjedelmében statikus kép melynek azonban egy eleme végtelenített formában animált. A következőkben bemutatjuk mi az a cinemagraph, hogyan kell elkészíteni és néhányat be is mutatunk az általunk legjobbaknak tartottak közül.

Mi az a cinemagraph?

Az első cinemagraph-ot 2011-ben tette közzé két fotós Kevin Burg és jamie Beck a weboldalukon. Munkáik még mindig a legjobbak közé tartoznak.

A legtöbb cinemagraph GIF formátumban készül, mert ezáltal könnyen közzétehető és megosztható az interneten. Azonban ez minőségromlással is jár, ezért a legjobb minőségű alkotásokat végtelenített lejátszású videófájlként szokták közzé tenni.

A cinemagraph készítésének lényege, hogy a megjelenített mozgás csak a kép egy bizonyos részét érinti, vagyis egy cinemagraph majdnem teljesen állóképnek néz ki, kizárólag egy kis része van állandó mozgásban.

A népszerűsége abban rejlik, hogy keverednek benne az állókép, az animáció és a videó egyes elemei ezáltal könnyen használható és figyelemfelkeltő grafikákat és képeket hozhatunk létre.

Tartalomjegyzék

Hogyan készíthetsz saját cinemagraph–ot?

A cikkben bemutatott lépésekhez nem szükséges profi fotósnak vagy grafikusnak lennünk, szinte bárki képes elkészíteni egy cinemagraph-ot. Elsőre valószínűleg nem életünk legjobb alkotását fogjuk elkészíteni, azonban egy kis gyakorlással kiváló cinemagrapokat fogunk tudni megalkotni.

Hozzávalók

Következzen egy rövid lista, hogy mire lesz szükségünk a saját cinemagraph elkészítéséhez.

  • Egy jó ötlet

  • Kamera

  • Állvány a kamerának, hogy stabil legyen a felvétel

  • Photoshop (mi a Photoshopon keresztüli elkészítésre mutatunk példát, azonban más programokkal is elkészíthető)

  • Türelem és egy nagy adag kávé

Mindenek előtt egy világos elképzelésre van szükség arról, hogyan szeretnénk hogy kinézzen a cinemagraph-unk. Ez elsőre nyilvánvalónak hangzik, de sokan elkövetik azt a hibát, hogy túlgondolják, túl sok mozgást szeretnének egy képen megjeleníteni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobban sikerült és a közösségi médiákon keresztül legtöbbet megosztott cinamagraph-ok minimális mozgást végeznek. Gondoljunk csak bele, mennyire megragadja a figyelmet, ha egy fotó például ránk kacsint és először nem is tudjuk pontosan mi történt. Mindenképpen tartsuk szem előtt azt, hogy a kevesebb ebben az esetben is több!

Miután az elképzelésünk megvan, készítsünk egy videó felvételt. Fontos, hogy a felvételt oly módon készítsük el, hogy az fényképnek is tökéletes legyen. Ezért van szükség az állványra, ami stabilan tartja a kamerát a videófelvétel közben. A legtöbb fotós az 1080p felbontású 25 fps – el készül videókat preferálja, mivel ezek a beállítások már elérhetőek a legtöbb okostelefonban, könnyű vele dolgozni és kellően jóminőségű felvétel készíthető ezen beállításokkal.

Milyen szoftverekre lesz szükséged?

Több módszer is létezik a cinemagraph elkészítésére, melyek közül a legtöbb közvetlenül a videó szerkesztésére épül. Sokan az After Effects – et preferálják, azonban a Photoshop is tökéletesen megfelel az elkészítéséhez.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre saját videós alapanyag, az interneten rengeteg ingyenesen letölthető videó áll a rendelkezésünkre, melyekből elkészíthetjük első cinemagraphunkat. Egy kiváló példa erre a Videezy, ahol napról napra egyre több gyönyörű videó érhető el, teljesen ingyenesen.

Amennyiben profivá szeretnénk válni a cinemagraph készítésében, érdemes akár egy online kurzusra is befizetni, ahol lépésről-lépésre elsajátíthatjuk az összes hasznos praktikát, ráadásul a saját időbeosztásunk szerint. Ide kattintva elérhető az általunk leghasznosabbnak vélt kurzus!

A cinemagraph elkészítésének 4 lépése

A következőkben bemutatjuk a cinemagraph készítésének legfontosabb lépéseit. Az adott lépéseket a cikkben szereplő videóban részletesen, pontról-pontra bemutatva is megtaláljátok!

1. A keret, vagyis a statikus kép kiválasztása

Az első és legfontosabb feladatunk a kezdő, statikus kép kiválasztása. Erre azért van szükség mert a cinemagraph nagyrészt egy állókép, melyen belül történik a mozgás. Ez a kép lesz az alapja az egész animációnak, ezen fog történni a mozgás.

2. A rétegek maszkolása

Miután kijelöltük a kezdőképet ami meghatározza a cinemagraph statikus részeit, a többi rétegen csak azokat a részeket szabad láthatóvá tennünk, melyek a mozgást ábrázolják. Ezt legegyszerűbben úgynevezett maszkolással érhetjük el, melynek lényege hogy elrejthetjük az adott rétegek egyes részeit. A rétegek maszkolása több fénykép egyetlen képpé alakításának, vagy egy személy vagy tárgy fényképről való eltávolításának hasznos eszköze.

3. A hasonló képkockák vagyis rétegek egyesítése

Egy 5 másodperc hosszú, másodpercenként 25 képkockás sebességgel rögzített videó összesen 125 képkockából, vagyis rétegből áll. Könnyű belátni, hogy felesleges ennyi elemmel dolgoznunk. Először csökkentsük a felére a rétegek számát oly módon, hogy minden második képkockát kitörlünk. Ezután ezt a lépést ismételjük meg újra. Így a rétegek számát a negyedére csökkenthetjük, ami egy animáció esetében nem fog feltűnni senkinek, mivel a szemnek szinte láthatatlan marad. Viszont sokkal kevesebb réteggel kell dolgoznunk.

4. Az elkészült cinemagraph mentése

Mielőtt mentjük az elkészült cinemagraph-ot, győződjünk meg róla hogy az animáció lejátszását ismétlődőre állítottuk, vagyis végtelenítettük. Ne feledjük, hogy a cinemagraph-ot GIF formátumban kell lementenünk, mivel ez a képformátum tud mozgást végezni.

A következő videóban egy részletes útmutatót találunk arra vonatkozóan, hogy kizárólag Photoshop használatával hogyan is készíthetünk cinemagraph-ot. Fontos megjegyezni, hogy ezek a lépések kizárólag a legújabb Photoshopokkal (CC) működnek.


Példák a nagyvilágból

Az elmúlt időszak legjobb cinemagraph-jai

Igazu Falls cinemagraph

igazu falls cinemagraph

Vegas Lightning cinemagraph

lightning strike vegas

Boston Harbor cinemagraph

misty boston harbor cinemagraph

Pleasantville on Fire cinemagraph

pleasantville tree fire cinemagraph

OCSR Steam Train cinemagraph

steam train cinemagraph

Cherry Blossom Petals cinemagraph

cherry blossom stream cinemagraph

Warragamba Dam cinemagraph

warragamba dam cinemagraph photo

Összefoglalás

A cinemagraph egy nagyon jó eszköz a figyelem felkeltésére. Szinte bárhol tudjuk használni a webdesign -tól kezdve a közösségi média felületekig. Elkészítése sem bonyolult, azonban igényel egy kis gyakorlást mire belejövünk.

Amennyiben szánunk egy kis időt arra, hogy elkészítsük a weboldalunk és a közösségi média felületeink dísze lehet és segít kitűnnünk a több mint 1 milliárd weboldal közül ami napjainkban szinte minden vállalkozás elsődleges célja!