Menü

Hogyan használjuk ki a videókban rejlő lehetőségeket? 10 hasznos tipp a megvalósításhoz

2016. december 14. | 1218 |

Napjainkban videók készítése, nem a nagy márkák privilégiuma. Bár a kiváló minőségű videók elkészítése költséges, a videók elkészítésének ára egyre csökken. Ráadásul egyre több eszköz érhető el a videó készítéshez, melyek mindenki számára lehetőséget teremtenek a videók marketing célra történő felhasználásához. Egyre növekszik az olyan szolgáltatások száma, melyek előre elkészített sablonokat ajánlanak. A videó platformok is arra törekednek, hogy a legkisebb cégek számára is elérhetőek legyenek. Eheti cikkünkben bemutatjuk a videók pozitív hatásait, és bemutatunk 10 trükköt a minél hatékonyabb kihasználásukhoz.

Hogyan hatnak a videók a cégekre?

Az internet jövője a videó, ez abban is megnyilvánul, hogy a legnépszerűbb online szolgáltatások, nem videó központú szolgáltatásként indultak (kivételt képez ez alól a Youtube). Például az Instagram elsősorban fénykép megosztó alkalmazásként indult, de már közzé tehetünk akár 60 másodperces videókat is. Nemrég publikálták, hogy az elmúlt fél évben 40 százalékkal nőtt az az idő az oldalon, amit a felhasználók videó nézéssel töltenek. Több mint valószínű, hogy ez a tendencia a jövőben tovább folytatódik. Míg a fényképmegosztás még mindig népszerű, a videós tartalmak egyre nagyobb és nagyobb szerepet töltenek be az Instagramon is.

A videó előretörése még szembetűnőbb a Facebookon. A világ legnagyobb közösségi oldala ma már az egyik legnépszerűbb videó megosztó platform is, valódi versenytársa a Youtube-nak. Már nem kizárólag arra nagy az esély, hogy a Facebook megelőzze a Youtube-ot, hanem arra is, hogy maga a videó vegye át az uralmat a közösségi oldalakon, hiszen az információt sokkal gyorsabban lehet eljuttatni a felhasználókhoz, mint bármilyen más módszerrel.

Nagyméretű versus rövid videók

A tendenciák azt mutatják, hogy a felhasználók nagy része ma már elsősorban a mobil eszközin keres. Ennek egyenes következménye, hogy egyre nagyobb lehetőségek rejlenek a mobil marketingben, és aki ezeket meg akarja ragadni, bátran használhatja a videós tartalmakat. Azonban ezek a hirdetések gyakran túl nagy méretűek, és a fogyasztók nem feltétlenül örülnek nekik, így érdemes kreatívnak lenni az elkészítésük során.

Az élő adás

Jelenleg az egyik legnagyobb online videó trend, az élő adás. Sok márka használja ki a Facebook Live nyújtotta lehetőségeket. A Facebook egyik felsővezetőjének elmondása alapján, a „Live” nagyobb siker volt, mint amire számítottak. A Facebook statisztikái szerint az élő adások tízszer annyi hozzászólást kapnak, mint az előre megszerkesztettek.

Tartozzon hang a videóhoz?

A videó tradicionálisan audiovizuális médium, de az internet, mint oly sok mindent, ezt is felülírja. A Twitter és a Facebook automatikusan lejátssza a videókat, hang nélkül, ami arra ösztönöz mindenkit, hogy olyan videókat készítsenek, amelyek hang nélkül is vonzóak. A tartalom előállítók erre a trendre a feliratos videókkal reagáltak.

Következzen 10 tipp a videós tartalmakban rejlő lehetőségek kiaknázásához

1. Töltsd fel Youtube-ra

A Youtube a második legnagyobb keresőmotor a világon. Több mint 1 milliárd egyedi felhasználó látogat ide havonta és több mint 6 milliárd órányi videót tekintenek meg harminc nap alatt. A videód feltöltése Youtube-ra automatikusan láthatóvá teszi a tömegek számára a videós tartalmadat.

2. Legyen vonzó a tartalmad

Mielőtt elkészítesz egy videót, gondold át, hogy mi érdekelheti a célcsoportodat Ha egy niche közönség számára hoztál létre vonzó videót, az jelentős organikus növekedést fog eredményezni. A „Hogyan…” videók például nagy népszerűségnek örvendenek.

3. Optimalizáld a tartalmad

Miután elkészült a videód, gondold végig, milyen kulcsszavak esetén akarod, hogy megjelenjen a tartalom a találati listában. A Youtube a Google tulajdonát képezi, ezért szinte azonnal megjeleníti a  videókat az organikus keresési találatokban. Mivel kevesebb videó létezik, mint amennyi weboldal, ezek esetében könnyebb elérni, hogy előrébb jelenjenek meg a Google keresési eredmények között.

4. Ösztönözz cselekvésre (Call To Action)

Mialatt készíted a videót, készíts egy olyan grafikát is, amely odavonzza a figyelmet a tartalomra. Add meg a weboldal elérhetőségét, valamint egy telefonszám és a logó mindenképpen nagyon hasznos. Továbbá Youtube-on, a videó leírásában mindenképpen tüntess fel weboldalhoz a linket, hogy a felhasználók egyetlen kattintással eljuthassanak a honlapodra. Az is nagyon hasznos, ha a videó végén az utolsó képkockán szerepel a cselekvésre ösztönzés: ez lesz az utolsó emlék, amelyet magával visz a néző a videódból, ezért adj neki okot arra, hogy felkeresse weboldalad.

5. Hirdesd a videódat

Összehasonlítva az online reklám más területeivel, a Youtube hirdetések nagyon olcsók. Egyszerűen elindíthatsz egy Youtube videós hirdetést, Google AdWords fiókodon keresztül.

6. Terjeszd minél szélesebb körben

Oszd meg a videódat blogokon, és közösségi média csatornáin keresztül. Minél gyakrabban kerül megosztásra, annál nagyobb lesz a láthatósága. A linképítéshez hasonlóan, ha sűrűn előfordul a videód különböző weboldalakon, a keresőmotorok is előrébb veszik majd a tartalmat az organikus találatok között. Továbbá minél többen látják a videót, annál jobban elterjed, ami még nagyobb elérést eredményez.

7. Gyűjtsd a „lájkokat”

Minél több lájkot és megosztást kap a videód, annál szélesebb körben terjed el. 

8. Feliratozz a Youtube-on

A legtöbben nem tudják, vagy csak nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a Youtube-on keresztül feltölthetik a videóikhoz annak átiratát is. Hozz létre egy egyszerű Word dokumentumot az alapján, ami elhangzik a videóban. Mivel a legfontosabb kulcsszavak, amelyek miatt jó helyezést remélsz a találati listában, valószínűleg megjelennek majd az átiratban is, ez SEO hajtóerőt biztosít a videódnak.

9. Szerezz feliratkozókat

Amennyiben valaki feliratkozik a Youtube csatornádra, a videóid a kezdőoldalán fognak megjelenni. Ha feliratkozol más csatornákra, amelyek érdekesek és ahol a felhasználók aktívan részt vesznek a hozzászólásokban kialakuló beszélgetésekben, könnyen felépítheted feliratkozói bázisodat. Minél több feliratkozód van, annál könnyebb lesz publicitást szerezned az új videódnak, amit épp csak feltöltöttél.

10. Használj több videómegosztót

A Youtube egyértelműen a legnagyobb felület, ahol megoszthatod videós tartalmaidat. Ha viszont feltöltöd olyan oldalakra is, mint a DailyMotion , a Vimeo  és a Break , az további előnyökhöz, szélesebb közönséghez juttat.

Napjainkban már szinte mindenki operatőr és rendező is egyben. Ott lapul a zsebünkben okostelefonunk, mellyel bárhol és bármikor készíthetünk videókat. Ragadjuk meg ez a lehetőséget, és használjuk vállalkozásunk népszerűsítésére.

Tetszett a cikk? Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel és havonta egyszer küldünk egy összefoglaló e-mailt!