Menü

Tipográfia a weben

2013. július 03. | 6929

A tipográfia elősegíti a weboldalon megjelenő szöveges tartalom könnyű olvashatóságát és az általa hordozott információ gyors befogadását. A weboldal látogatói manapság már nem olvasnak, hanem szkennelnek. A szkennelés azt jelenti, hogy a weben megjelenő hatalmas mennyiségű információ többségét átfutjuk és csak a bennünket érdeklő részeket olvassuk el részletesen.

Ahhoz, hogy a weboldal tartalom gyorsan szkennelhető legyen, a szöveget kisebb-nagyobb egységekre kell darabolni és az egyes részeket címekkel kell ellátni. A címek segítenek a látogatónak annak eldöntésében, hogy a hozzá tartozó tartalmat érdemes-e elolvasni.

A jól strukturált szöveges tartalom az olvasó számára kényelmes és gyors információ befogadást tesz lehetővé. A tipográfia ennek megfelelően a betűtípusok és betűcsaládok segítségével egy olyan írásképet alakít ki, amely nemcsak esztétikai élményt nyújt a szemlélő számára, hanem elősegíti a könnyű olvashatóságot is.

Ahogy az internetes technológiák, a tartalomfogyasztási szokások, az alkalmazott eszközök folyamatosan változnak, úgy a webes tipográfia szabályrendszere sem állandó, folyamatosan igazodik az aktuális trendekhez.

Tipográfiai trendek

A smashing magazine átfogó kimutatása szerint a címsorok karakter mérete lényeges növekedésen ment keresztül az utóbbi években. Az átlag 20-32 pixel közötti címsorokat alkalmaz, de bizonyos oldalak nem ritkán ennél lényegesen nagyobb méretet is használnak.

Optimális karakter méret

Hasonló növekedési trendet mutat a bekezdések karakter mérete. A korábban jellemző 12 pixel méret az utóbbi időben 12-14 pixelre nőtt, de érdekes módon a 16 pixeles karakter méret legalább annyira népszerű, mint a 14!

Optimális sormagasság

A sormagasságot mindig a karakter mérethez érdemes viszonyítani, ezért nem abszolút értékkel kell számolnunk, hanem egy viszonyszámmal. A klasszikus tipográfia 1,5 szorzót említ optimális sormagasságként. Ez azt jelenti, hogy 14 pixel karakter méret esetén 21 pixel sormagasságot érdemes választani a könnyű olvashatóság és esztétikus megjelenés érdekében.

Bekezdések közötti távolság

A tanulmány szerint az átlagos bekezdések közötti távolság a sormagasság 1,39-szerese. Tehát 21 pixel sormagasság esetén 29 pixel bekezdések közötti távolságot érdemes választani.

Hány karakter legyen egy sorban?

A klasszikus tipográfiai szabály szerint optimálisan 55-75 karakter hosszúnak kell lenniük az egyes bekezdés soroknak. Az aktuális webes trendek azonban rácáfolnak erre az értékre: a tanulmány szerint az átlagos sorhosszúság 83,9 karakter a vizsgált weboldalak esetében.

Összefoglalás

A webes tartalom megjelenési formák évről évre folyamatosan változnak. Ezt a változást nemcsak az aktuális divat táplálja, hanem sokkal inkább a tartalomfogyasztási szokások. Egyre többen valamilyen mobil eszközről internetezünk, ezen eszközök pedig számos olyan sajátossággal bírnak, amelyek alapvetően befolyásolja a szöveges tartalom struktúráját és tipográfiáját.

A cikkben említett számokat nem szabad kötelező érvényűnek tekinteni, sokkal inkább útmutatást adnak arra vonatkozóan, hogy milyen irányba változik manapság a tipográfia és a weboldal megtervezése során milyen szempontokat érdemes figyelembe venni.

Tetszett a cikk? Oszd meg!

megosztom