Menü

Mobil weboldal vagy mobil alkalmazás (app)?

2012. február 24. | 8728 |

A mobil eszközökre elérhető technológiák nagy változatosságot mutatnak. Amennyiben mobil eszközre szeretnék fejleszteni, számos megoldás közül választhatunk. A HTML5 technológia mellett többfajta alkalmazás fejlesztési megoldás és jó néhány tartalomfejlesztő rendszer is rendelkezésünkre áll.

A legtöbbet vitatott kérdés mégis az, hogy HTML5 technológián alapuló mobil weboldalt vagy mobil alkalmazást fejlesszünk. Mindkét technológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai, de úgy gondolom, hogy a kérdést nem ebből az irányból kell megközelíteni. Sokkal fontosabb, hogy a látogatók szempontjából kinek melyik megoldás a kézenfekvőbb.

Látogatók keresőkből

Ha a látogatók többsége keresőrendszerekből (Google, Bing, Yahoo) vagy közösségi oldalakról (Facebook, Twitter) jön, akkor javasolt HTML5 alapú mobil weboldalt alkalmazni. Ha keresőrendszerekből jövő látogatókra összpontosítunk, akkor az oldalnak fokozottan keresőbarátnak kell lennie. Keresőbarát oldal esetén ügyelni kell az URL kialakítására, az oldal struktúrára, a navigációs megoldásokra és természetesen a tartalomra. Ezeket a célokat legkönnyebben egy mobil weboldallal lehet megvalósítani, ezért javasolt a HTML5 technológia alkalmazása.

Direkt forgalom

Ha a látogatók időszakosan, de közvetlenül az oldalra érkeznek - ezt nevezik direkt forgalomnak - akkor szintén a HTML5 technológia és a mobil weboldal javasolt. A direkt forgalom ebben az esetben azt jelenti, hogy feltételezhető a látogató ismeri az oldal címét és azt a böngésző címsorába gépelve vagy a korábban lementett könyvjelzőre kattintva látogat az oldalra. Ekkor pontosan tudja milyen tartalomra számíthat, szándékosan jön az oldalra, elhanyagolható a véletlen kattintások száma. Viszont mivel csak időszakosan jön az oldalra, ezért ez a látogatói csoport nem szívesen tölt le mobil készülékére alkalmazásokat. Az oldal címét fejben vagy a böngésző kedvencként tárolja.

Rendszeresen visszatérő látogatók

Direkt, de rendszeresen visszatérő látogatók esetén meg kell fontolni a mobil alkalmazás használatát. A rendszeres visszatérés gyakran változó, frissülő tartalmat feltételez, tehát maga az oldal is sűrűbb látogatásra ösztönöz. Ezek az oldalak általában olyan portál- vagy hírszolgáltató oldalak, ahol nagy mennyiségű gyakran frissülő tartalommal találkozunk. Mobil alkalmazás fejlesztése esetén ki tudjuk használni  azok előnyeit például offline adattárolással vagy ún. push értesítések (push notification) használatával. A push értesítések segítségével a weboldal frissítéséről tudjuk értesíteni a felhasználót még abban az esetben is, ha maga az alkalmazás nem fut.

Reklám

Amennyiben weboldalunkat mobil alkalmazás és mobil weboldal formájában is elérhetővé tesszük, ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba az egyik vagy másik megoldás promócióját, hanem hagyjuk, hogy maga a felhasználó válassza ki a számára legkényelmesebb megoldást. Nincs annál dühítőbb, mikor a mobil weboldal látogatója mindenhol az alkalmazás hirdetésével találkozik és annak letöltésére próbálják meg rávenni.

Mennyibe kerül?

Ha eldöntöttük, hogy mobil weboldalt vagy mobil alkalmazást készíttessünk, a következő nagy kérdés, hogy mennyi pénzt szánunk rá. Alapigazság, hogy minél egyedibb megoldást választunk, annál drágább lesz.

Abban az esetben, ha a cég az első lépését teszi meg a mobil technológia irányába, célszerű egy egyszerűbb, olcsóbb mobil weboldalt választani. Ezek az oldalak a HTML5 technológiát alkalmazzák, a meglévő webes tartalmat emelik át mobil környezetbe, ezáltal a fejlesztés gyors és zökkenőmentes lesz.

Mobil alkalmazás fejlesztése esetén viszont számolnunk kell a hosszabb tervezési idővel, egyedi funkciók esetén pedig a hosszabb fejlesztési időtartammal és az ezzel együtt járó magasabb költségekkel.

Javasolt megoldás mobil alkalmazás estén a többlépcsős fejlesztési terv, amely lehetőséget biztosít a gyors bevezetésre, a látogatói szokások elemzésére és ezen adatok birtokában pontosabban behatárolható, hogy milyen területeken, milyen új egyedi fejlesztéseket célszerű bevezetni.
Egyedi fejlesztések esetén fel kell készülni arra, hogy ügyfél adatok, megrendelések, regisztrációk kezelése esetén egy már meglévő céges adatbázissal és adatstruktúrával kell együttműködnie a mobil alkalmazásnak. Ha a fejlesztő nem tud a meglévő adatbázissal együttműködő alkalmazást készíteni, akkor megoldandó probléma az adatok folyamatos szinkronizálása az alkalmazás és a céges adatbázis között.

Összefoglalás

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy mielőtt belevágnánk a mobil tartalomfejlesztésbe, célszerű egy alapos piackutatást végezni annak érdekében, hogy a látogatói szokásokat alaposan kiismerjük. Ennek birtokában már tudni fogjuk, melyik tartalomhoz milyen látogatói típus tartozik és ehhez melyik megoldást célszerű választani.

Következő lépésként tisztáznunk kell milyen egyedi funkciókat szeretnénk megvalósítani szem előtt tartva a választott technológia lehetőségeit. Célszerű egy hosszabb távú fejlesztési tervet kitűzni annak érdekében, hogy a piacra lépés nem húzódjon el, a kezdeti költségek ne legyenek túl magasak és a tapasztalatok birtokában később rugalmasabban tudjunk reagálni.

Tetszett a cikk? Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel és havonta egyszer küldünk egy összefoglaló e-mailt!