Menü

Miért szükségszerű weboldalad mobileszközre optimalizálni?

2016. szeptember 21. | 3563 |

Azt már régen tudjuk, hogy világunk egyre jobban gyorsul. Több információ áll rendelkezésünkre mint valaha és információéhségünk is egyre nő. Elvárjuk, hogy a keresett információhoz bárhol hozzájuthassunk akár otthon, akár tömegközlekedési eszközön vagyunk éppen. Mivel az egy napon rendelkezésünkre álló idő nem változik így alapelvárás lett, hogy mindez gyorsan a rendelkezésünkre állon.

A Google-tól már régóta tudjuk, hogy a keresések több mint fele mobilkészülékekről történik. A napokban közzétett tanulmányuk arra próbált választ kapni, hogy a weboldalak megfelelnek-e a bevezetőben említett elvárásnak és a kapott kép nem túl bíztató. Fontos megjegyezni, hogy az adatok nem a wifi hálózatokon elérhető, hanem a mobilszolgáltatók által biztosított 3G/4G hálózatokon kapott eredményekre vonatkoznak.

Három fontos megállapításra jutottak a felhasználók és a weboldalak vizsgálata közben:

  • Ha 3 másodpercnél többet kell várni egy oldal betöltésére, a felhasználók több mint fele bezárja az adott oldalt
  • Az oldalak háromnegyedének legalább 10 másodpercig tart a betöltés
  • Az átlagos oldalbetöltési idő 19 másodperc

Milyen gyorsan töltődik be mobilon egy átlagos weboldal?

Az előbb említett 3 másodperces időintervallum adhat némi okot az aggodalomra, ha azt nézzük hogy egy átlagos weboldal 19 másodperc alatt töltődik be a legelterjedtebb 3G mobilhálózatokon. De a 4G (LTE) hálózaton is 14 másodperc ez az idő, ami még mindig több mint négyszerese a kívánt 3 másodpercnek.

A fenti adatok mind a főoldalakra vonatkoznak, az aloldalak esetében még rosszabbak az eredmények, a betöltési sebességük a felére esik vissza.

Első olvasatra mégsem tűnhet olyan soknak az átlagos 19 másodperces betöltési idő, ezért egy példával szeretném illusztrálni, valójában mennyire számít soknak: Miközben mintegy 60 emeletet utazhatsz a világ leggyorsabb liftjével, még mindig várod hogy betöltődjön a mobilodon egy átlagos weboldal.

Miért ennyire lassúak a weboldalak mobileszközökön?

1. A nagyméretű fájlok lelassítják az oldalletöltést

Egy átlagos mobil weboldal 2,5 mb méretű, vagyis nagyjából 13 másodpercbe telik míg betöltődik egy átlagos 3G mobilhálózaton. Ez a méret könnyen csökkenthető a képek és a JavaScript fájlok méretének csökkentésével, illetve az oldalon található betűtípusok számának minimalizálásával. Ha csak egyvalamit teszel rendbe a weboldaladon, akkor azok mindenképpen a képek legyenek. Ez igaz az asztali megjelenésre, de különösen igaz a mobilos verzióra. Ennek egyik oka, hogy az évek során nőtt a kép- és videótartalmak mennyisége.

A képek közel 63 százalékát teszik ki a weboldalaknak, míg a videók 10 százalékát. A képek felelősek tehát elsősorban egy weboldal sebességéért, illetve azok nagy méretéért, hiszen minél nagyobb méretű egy weboldal, annál több idő szükséges megjelenítéséhez. 

2. Nem átgondolt az oldalelemek betöltési sorrendje

Sokan nem is gondolnak rá vagy egyszerűen nem foglalkoznak vele, de az oldalon található különböző elemek betöltési sorrendjének átgondolásával és ésszerűbbé tételével rengeteg idő takaríthatunk meg.

Nem kell minden elemnek egyszerre betöltődnie, sőt a hajtás felettieknek adjunk prioritást, vagyis szakaszosan töltődjön be a weboldalad. Ezzel a megoldással csökkenthető a felhasználók passzív várakozási ideje, vagyis az az idő, amíg csak ülnek székükben és egyre idegesebben várnak a kívánt tartalom mihamarabbi megjelenésére.

Egyre több weboldalon találkozhatunk a következő technikával: az egyes elemek nem azonos időben, hanem folyamatosan, egymás után töltődnek be, így nyerve értékes másodperceket magunknak és a felhasználónak egyaránt.

3. Túl sok szerverlekérést használunk és azokat is általában egyszerre

Csökkentsük a szerverlekérések számát, mert mindegyik plusz idővel növeli az oldalunk betöltését. Használjunk kevesebb webanalitikai eszközt, nem feltétlenül szükséges többfélét is használni. Továbbá itt is hasznos a prioritások felállítása.

Miért ennyire fontos a betöltési sebesség a mobilon?

Röviden a gyorsaság majdnem minden esetben erény. Gondolj bele, Te hogyan böngészel az interneten. Mi történik abban az esetben, ha rákeresel valamire és a Google találati oldalán egy olyan weboldalra kattintasz, ami nagyon lassan töltődik be? Nagyjából menyi idő után lépsz vissza és próbálkozol egy másik oldallal? Ezekután mekkora valószínűséggel fogod újból felkeresni a lassúnak ítélt weboldalt? Hidd el ezekre a kérdésekre a legtöbben ugyanazt a választ adják, mint Te is és könnyű belátni, hogy nem örülnénk neki ha mindez a saját weboldalunkkal esne meg.

Vállalkozásod megítélése is múlik azon, hogy mennyire gyors a weboldalad. Hiába készül gyönyörű dizájnnal az oldalad, ha azt a lassú betöltési sebessége miatt a potenciális partnereid soha nem is fogják látni. 

Vagyis a kevesebb várakozással töltött idő = hosszabb böngészés a weboldaladon

Hogyan teheted weboldaladat gyorsabbá?

Bemutatunk három lépést amivel webhelyed betöltési sebességét javíthatod.

1. Ismerd meg weboldalad jelenlegi állapotát – néhány hasznos eszköz a mindennapokban

a. PageSpeed Insights  https://developers.google.com/speed/pagespeed/ 

A weboldalak teljesítményét méri mobileszközökön, egy 0-100 pont közötti skálán (85 pont felett már jó). Tanácsokat is ad arra vonatkozóan, hogy min lehetne javítani

b. WebPageTest  https://www.webpagetest.org/ 
Szintén a weboldalad teljesítményét méri, kissé más szempontból mint az előző eszköz. Megtudhatod az oldalad pontos betöltési sebességét.

c. Chrome DevTools  https://developer.chrome.com/devtools 

Valós időben tesztelheted weboldalad teljesítményét azáltal, hogy szinte bármilyen mobilkonfigurációt szimulálni tudsz. Használatával megtudhatod, hogyan teljesít oldalad a különböző eszközökön.

d. Mobile-Friendly Test  https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/ 

Megtudhatod, hogy az oldalad mennyire mobilbarát a Google kereső algoritmusa szerint.

2. Tervezd meg a szükséges lépéseket

Az előzőekben felsorolt eszközökkel kiderítetted, hol vannak az oldalad gyenge pontjai, ezután már tudod mely elemeit kell javítani, cserélni vagy fejleszteni.

3. Folyamatosan ellenőrizd a jövőben is oldalad sebességét, hogy ne történjen újból lassulás

Tervezd meg és ütemezd milyen időközönként ellenőrzöd oldalad sebességét és mindig tartsd is magad hozzá. A legtöbb weboldal tartalma folyamatosan frissül, ezért fontos, hogy minden egyes aloldal betöltési sebessége megfelelő legyen.

Összefoglalás

Az emberek mindig vágytak a sebességre és el is várják azt. Elvárjuk a megrendelt csomagunk szinte azonnali házhozszállítását vagy, hogy legyen gyors az autónk. Nincs ez másképp egy weboldal sebességével sem. 

A Google már figyelembe veszi a találati lista rangsorolásánál, mennyire mobilbarát egy weboldal. Mivel a weboldalak többsége optimalizálásra szorul, így ha hamar lépünk és saját oldalunkat megfelelően optimalizáljuk mobileszközökre, könnyen és gyorsan versenyelőnyre tehetünk szert!

Tetszett a cikk? Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel és havonta egyszer küldünk egy összefoglaló e-mailt!