A Google 2018. májusában bejelentette a Google Maps üzletág teljes átalakítását. Az új Google Maps platform egyszerűsített API-termékeket, jobb felhasználói élményt, egységes árszabási stratégiát kínál könnyű számlázással, fizetéssel és ingyenes támogatással.

2018. június 11-től a főbb Google Maps API-k használatához érvényes API kulcsra és beállított Google Cloud Platform számlázási fiókra lesz szükség. Ha ez nem történik meg, akkor a weboldalon vízjeles térkép jelenik meg „for development purposes only” felirattal.

For development purposes only Google Maps térkép

Tartalomjegyzék

Google Maps API-k

A Google Maps API egyszerűen fogalmazva egy olyan programozási felület, amely lehetőséget biztosít a térkép szolgáltatások egyedi beállítására és használatára.

A Google Maps API-k a webfejlesztőknek segítenek abban, hogy különböző térkép alapú szolgáltatásokat, megoldásokat készítsenek. A legújabb Google fejlesztések célja az, hogy az API-kat egyszerűbbé, könnyebben használhatóbbá és skálázhatóvá tegye a webes projektek részére.

A fejlesztéseket ugyanakkor úgy kellett átvezetni, hogy a meglévő kóddal működjenek és ne okozzanak többletmunkát a szakembereknek.

A Google a korábbi 18 egyedi Google Maps API-t három fő termék csoportba rakta a leggyakoribb felhasználási területek szerint: Térképek, Útvonalak és Helyek. Íme a három főbb jellemzői:

  • Térképek: a webfejlesztők számára egyedileg testre szabható térképek beágyazását teszi lehetővé weboldalakba, webes alkalmazásokba. A hagyományos térkép mellett utcanézetet és 360 fokos nézetet is támogat.
  • Útvonalak: útvonal tervezést tesz lehetővé a felhasználók számára valós idejű forgalmi információk megjelenítése mellett.
  • Helyek: a térképen megjelölt helyek felfedezését teszi lehetővé a weboldal látogatók számára.Több, mint 100 millió regisztrált hely közül lehet keresni telefonszám, cím és egyéb adatok segítségével.

Google Maps szolgáltatások fizetése és számlázása

A korábbi Google Maps üzleti megoldást és prémium szolgáltatásokat egy közös megoldássá gyúrták egybe. A weboldal tulajdonosok mostantól csak azokért a szolgáltatásokért fizetnek, amelyeket használnak. Nincs többé éves díj, előre fizetés vagy használat korlátozás. Sőt, minden felhasználó kap egy 200 dolláros havi keretet, amelyet ingyen felhasználhat bármelyik szolgáltatásra. 

A Google statisztikái szerint ez a 200 dolláros ingyenes keret a felhasználók 98%-ának elégséges lesz, így számukra továbbra is kvázi ingyenes lesz a Google Maps használata.

Az alábbi táblázatokban látható, hogy az egyes szolgáltatások árai hogyan alakulnak:

Google Maps API árak

Google Maps API árak

Google Maps API árak

Az itt felsorolt árak ezen az oldalon tekinthetők meg.

A Google Maps Platform is integrálva lett a Google Cloud Platform Console-ba, tehát az összes többi felhő alapú szolgáltatás mostantól egy helyen érhető el. Ebből adódik, hogy a kezelő felület meglehetőségen terjengős lett emiatt, némi megszokást igényel a használata.

A Google célja ezzel az összevonással egyértelműen az volt, hogy a webfejlesztők számára egyszerűvé tegye a különböző szolgáltatások beállításait, használatát és „képben legyenek” az újonnan megjelenő szolgáltatásokkal kapcsolatban is.

A Google hétköznapokon 24 órás folyamatos támogatást ad a Google Maps termékekhez, ezzel is elősegítve a gyorsabb átállást.

A Google Maps használatához kötelező a fizetési és számlázási adatok megadása

2018. június 11-től azoknál a Google Maps szolgáltatásoknál, amelyek nem tartalmaznak API-kulcsot, vízjeles térkép jelenik meg „for development purposes only” felirattal. Ahhoz, hogy a zavaró vízjeles feliratot eltüntessük, regisztrálni kell a Google Cloud platformban egy API kulcsot, amelyhez első lépésként kötelező jelleggel meg kell adni a számlázási és fizetési adatokat.

Jó hír, hogy a 200 dolláros (vagy tetszőleges összegre vonatkozó) használati plafont be lehet állítani, így nem fordulhat elő, hogy túlköltekezzük magunkat hónap végéig.

A 200 dollárig ingyenes használat ellenére azoknak a vállalkozásoknak, amelyek sok weboldalt, webes szolgáltatást üzemeltetnek Google Maps térképpel, nem lesz egyszerű az átállás. Ebben próbálunk meg segíteni a folyamat leírásával.

Hogyan tudok Google Maps API kulcsot létrehozni?

Menj fel erre az oldalra https://console.cloud.google.com Az alábbi képernyőt kell látnod:

Google Cloud Platform regisztráció

Ha több Google fiókod van, akkor a jobb felső sarok profilképre kattintva válts át arra, amelyikhez a Google Cloud Platform-ot illetve a weboldal Google Maps szolgáltatását kötni szeretnéd.
Kattints az „Add billing account” nyomógombra. Ahogy említettem, nem lehet a fizetési lehetőség beállítását megkerülni.

Az alábbi két lépésben válassz országot, fiók típust, adószámot. Add meg a céges és személyes adatokat, válassz fizetési módot és a végén kattints a kék „Start my free trial” gombra.

Google Cloud Platform regisztráció első lépések

Google Cloud Platform regisztráció második lépés

A sikeres regisztráció után az alábbi képernyőkép fogad:

Sikeres Google Cloud Platform regisztráció

A bal oldali menüsoron görgess lefelé sokat, míg a „Google Maps” menüpontot nem látod és válaszd ki az „APIs” részt.

Google Map API kérés

Ez a képernyő jelenik meg:

Google Maps API a cloud platform-ban

Ez az a pont, ahol a webfejlesztőddel konzultálnod kell. A weboldalakba beszúrt térképek esetében a legtöbbször a „Maps JavaScript API” -ra van szükség, ezt válaszd ki, majd kattints a kék „ENABLE” gombra:

Google Maps Javascript API

Ez a képernyő fogad: 

Google Maps Javascript API regisztráció

Ezzel első rész készen is van. Kattints most a bal felső sarok hamburger menüre és menj az „APIs & Services” / Credentials menübe:

Google Maps Javascript API regisztráció 2

Az alábbi képernyőn kattints a felső sorban lévő „+ CREATE CREDENTIALS” gombra és azon belül az „API key” almenüpontra.

Google Maps Javascript API regisztráció vége

Egy felbukkanó ablakban rögtön megjelenik az API key, amire szüksége van a webfejlesztőnek. Másold a vágólapra és küldd el neki e-mail-ben. Ennyi, ezzel készen is vagy!

Google Maps API létrehozása készen