Menü

10 ötlet a tökéletes cikk írásához

2013. április 30. | 7966

“Content is king” vagyis a tartalom mindenek felett. A Google szerint a weboldalak rangsorolása szempontjából kiemelten fontos, hogy gyakran frissülő, nagy mennyiségű és releváns szöveges információval legyenek feltöltve. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a weboldalra cikkeket kell publikálni.

A kérdés az, hogy melyek a legfontosabb szempontok a cikk szerkezetének, tartalmának összeállítása során, amellyel a keresőkben az első találatok közé lehet kerülni? Erről szól mai cikkem.

1. lépés – határozd meg a célközönséged

Mielőtt nekiállsz egy cikket megírni, fontos tisztában lenni a célközönségeddel. Kinek szól ez a cikk, kik fogják olvasni? A célközönség ismeretében tudni fogod milyen hangnemet, stílust alkalmazz, milyen mélységében használhatsz szakkifejezéseket és hogyan vedd rá az interaktivitásra az olvasókat. Ebben a cikkben én a felhasználói szintű informatikai ismeretekkel bíró olvasót célzom meg, ezért nem fogok META TAG, SEO, SERP, PAGE RANK és egyéb szakkifejezéseket használni.

2. lépés – írj értékes, releváns tartalmat

Az olvasót és a Google-t sem lehet becsapni, ezért mindig törekedj arra, hogy ne szót csépelj, hanem valóban hasznos és értékes információt közölj. Az olvasó a legjobb kritikusod. Ha csökken a látogatottság, az olvasók nem LIKE-olják , nem osztják meg cikkeidet, nincsenek visszajelzések, akkor nagy valószínűséggel nem találták hasznosnak.

A hasznos cikkek írása szempontjából van néhány örökzöld téma:

 • Tízes lista
  Pl: "A bizalomépítés 10 fő eszköze a honlapon"
 • Toplista
  Pl: "A tavalyi év 3 legnagyobb pénzügyi jóslata, amin Ön vesztett volna"
 • Sztori
  Pl: "A szegényember és a csodafesték"
 • Esettanulmány
  Pl: "Amikor a T-com új boltot nyitott, vajon kit hívott fel?"
 • Vélemény
  Pl: "Döglős vagy mászkálós nyaralás? Megmondjuk!"
 • A Titok cikk
  Pl: "A gyereknevelés második titka, kezdőknek"
 • A Hogyan cikk
  Pl: "Hogyan válasszunk kerti szivattyút?"
 • A Lépésről-lépésre cikk
  Pl: "Beszakadt csavarok eltávolítása, lépésről lépésre"
 • Az Ügyfelünk kérdezte cikk
  Pl: "Ügyfelünk kérdezte: Milyen irodaszéket válasszak?"
 • Az Előnyök-hátrányok cikk
  Pl: "Atkins diétázna? Előnyök és hátrányok"

3. lépés – alkalmazz főcímet és alcímeket

A keresők szempontjából kulcsfontosságú, hogy cikkednek van-e főcíme illetve ha nagyobb mennyiségű szöveges tartalom van, az alcímekre van-e bontva. A főcím megléte nemcsak azt jelenti, hogy nagy betűvel van írva, de a részleteket ezzel kapcsolatban egy online marketinges vagy keresőmarketing szakember tudja megmondani. A szöveg helyes formázásáról és alcímekre való bontásáról itt találsz olvasnivalót.

4. lépés – ügyelj a megfelelő kulcsszósűrűségre

A cikk szövegében található kulcsszavak nemcsak a keresőrendszereknek szólnak, hanem az olvasót is segítik a tartalomban eligazodni. Éppen ezért ügyelj arra, hogy a téma szempontjából fontos kulcsszavak a főcímben, a cikk bevezetőjében, az alcímekben és természetesen a szövegben is megfelelő sűrűséggel szerepeljenek. De ne vidd túlzásba! A Google-nak kifinomult eszközei vannak a manipulált tartalom kiszűrésére.

5. lépés – használj képeket

A mai kor „olvasója” nagyon el van kényeztetve. A közösségi média egyre inkább leszoktatja az embereket az olvasásról. Az információ nagy része nem szöveges, hanem kép, mozgókép és hang formájában jut el az emberekhez. Éppen ezért a hosszabb szöveges cikk a látogató számára elrettentő lehet, elképzelhető, hogy nem is fog bele az olvasásba, hacsak nem tördeljük a szöveget képekkel, térképpel, videókkal a könnyebb „fogyaszthatóság” érdekében.

6. lépés – alkalmazz belső és külső linkeket

A cikkben a belső és külső linkek nemcsak a keresőknek szólnak, hanem az olvasót is segítik további hasznos információk megszerzésében. Fontos, hogy minél több időt töltsön a látogató a weboldalon és ezt úgy lehet leginkább elérni, ha a megfelelő pontokon utalunk egy másik cikkre. Ja és ha már itt tartunk, a Google szempontjából hatékony belső linkek létrehozásához ebben a cikkemben találsz útmutatót. :-)

7. lépés – ellenőrizd az egységes formázást és helyesírást

A cikkben szereplő szöveg, képek, igazítások, margók, kiemelések … stb egységessége megkönnyíti az olvasást és egyértelművé teszi az egyes jelölések használatát a látogató számára. Éppen ezért fokozottan ügyelj arra, hogy a megfelelő elemek minden cikkben azonos formázást tartalmazzanak. Pl. kiemelésekhez ne használj vegyesen félkövér, aláhúzott, eltérő színű, dőlt formázást, mert összezavarod a látogatót. A mai modern tartalomkezelő rendszerek is segítségedre vannak a formázás egységesítésében.

8. lépés – publikáld a cikket az oldaladon vagy blogodban

A kész cikket publikáld oldaladon, majd nézd át újra helyesírás, nyelvhelyesség, szerkezet, formázás szempontjából. Korábban velem is előfordult, hogy egy helyesírási hibát vétettem egy cikkem címében és mire pár nap után észrevettem, már bekerült a Google keresőbe. Hiába javítottam azonnal, további napokat kellett várnom, mire a Google-ben is korrigálva lett.

9. lépés – oszd meg a cikket a közösségi médiában

A weboldalra vagy blog-ba publikált cikknek azonnali és gyors látogatottságot lehet generálni azzal, hogy megosztod a különböző közösségi oldalakon, netán egy rövid időszak erejéig fizetett hirdetésként is megjeleníted. A Facebook hirdetések segítségével viszonylag alacsony áron több tízezer emberhez lehet eljuttatni egy cikket.

10. lépés – ellenőrizd a helyezést a keresőkben

Ha valóban jól sikerült a cikk és fontos, hogy új látogatókat generáljon, akkor érdemes ellenőrizni, hogy bekerült-e a Google helyezések közé. Az ellenőrzés lehetővé teszi, hogy kisebb praktikákkal, módosításokkal javítani lehessen a helyezésén.

Elakadtál? Segíthetünk?

Kattints ide és vedd fel velünk a kapcsolatot, biztosan tudunk segíteni!

Tetszett a cikk? Oszd meg!

megosztom