Menü

Nincs ötleted grafikáid elkészítéséhez? 10 hasznos és ingyenes eszköz mindenkinek

2017. január 18. | 3408 |

Napjainkban a képek és ábrák, vagyis a grafikák óriási szerepet játszanak szinte az életünk minden területén. Talán soha nem volt ennyire aktuális a régi mondás: „ Egy kép többet mond, ezer szóbál!”

Egy szép webdesign, egy sikeres marketing kampány, egy blog bejegyzés vagy egy egyszerű Facebook poszt esetében is kritikus, hogy a felhasznált képek és ábrák megragadják az olvasók figyelmét. Azonban ezek elkészítése időigényes és nem minden esetben áll rendelkezésünkre, az elengedhetetlen inspiráció és szerkesztő programok. Eheti cikkünk első részében bemutatunk hat egyszerű, de nagyszerű, és ráadásul ingyenes eszközt, melyekkel nagyszerű dolgokat hozhatunk létre. Továbbá cikkünk második felében szót ejtünk, a legszélesebb körben használt, szinte már iparági szabványnak tekinthető, grafikai programok ingyenes alternatíváiról.

Canva

Egy egyszerű és fantasztikus eszköz, melyet mindennemű előzetes grafikai képzettség nélkül tudunk használni. Mindemellett rengeteg oktatóvideó áll a rendelkezésünkre, hogy a legtöbbet kihozzuk grafikáinkból.

 • Lehetőség van a már meglévő arculati elemeinket és betűtípusainkat feltölteni, és azokkal dolgozni
 • Elérhető táblagépen és okostelefonon is, ezáltal szinte azonnal tudjuk használni elkészült grafikáinkat, a közösségi média felületeken
 • Rengeteg kép áll ingyenesen a rendelkezésünkre
 • A teljesség igénye nélkül, néhány a rendelkezésre álló sablonok közül: meghívók, szórólapok, plakátok, bannerek, önéletrajzok, bizonyítványok, infó grafikák, könyvborítók, CD borítók, névjegykártyák, levélpapír, képeslapok, háttérképek, kollázsok, ajándékutalványok, magazin címlapok

A lehetőségeink szinte végtelenek, és a sablonoknak köszönhetően pillanatok alatt el is készülhetünk a kívánt grafikával.

Vengage

Ez egy infó grafika készítő eszköz, mely lehetővé teszi a teljesen kezdő számára is, az összetett infó grafikák létrehozását. Hasonlóan a Canva-hoz, itt is rendelkezésünkre állnak sablonok, és az egyszerű fogd és vidd (drag and drop) funkciónak köszönhetően, a kezdők is nagyon gyorsan tudnak vele dolgozni. 

Lehetőségünk van az elkészült grafikánkat, közvetlenül az általunk választott közösségi médián megosztani.

Pablo By Buffer

Amennyiben semmilyen elképzelésed nincs azzal kapcsolatban, hogy mit is kéne megosztanod a közösségi média felületeiden, számodra a Pablo a legjobb választás! Rendelkezik böngésző bővítménnyel, ezért ha megtetszik egy kép böngészés közben, egy gombnyomással el is mentheted a könyvtáradba. Több mint 50.000 szabad felhasználható kép áll rendelkezésre, és az elkészült grafikáidat azonnal megoszthatod, vagy akár ütemezheted a szintén ingyenes Buffer segítségével.  

Snappa

Működési elve tökéletesen megegyezik, a már bemutatott Canva-val. Természetesen rendelkezik ingyenes verzióval is, viszont a Snappa esetében a fizetős verzió ami a figyelemre méltó. Óriási sablonadatbázisa lefedi az online marketing szinte egészét, a blogposztoktól a bannerekig. 
Néhány fontos jellemzője adatbázisának:

 • 3.000+ vektor és ábra
 • 12.000+ nagyfelbontású fotó
 • 2.000+ betűtípuscsalád
 • Effektek
 • Közösségi média integráció

Továbbá az előfizetéses konstrukcióban (10$ / hónap), rendelkezésünkre áll ügyfélszolgálatuk (angol nyelven). 


Adobe Spark

Legtöbben ismerik, de legalábbis hallottak már a Photoshopról, valószínűleg a legprofibb és legsokoldalúbb grafikai programról. A gyártója dobta nem is olyan régen piacra a Spark-ot. 
Hihetetlenül sokoldalú, ezért eltarthat egy darabig, amíg kiigazodunk benne. Néhány a funkciói közül: 

 • Képek, szó szerint néhány másodperc alatt
 • Animációs videók
 • Képek, közösségi médiára optimalizálva

A Spark is nagyon felhasználóbarát felülettel rendelkezik és elérhető okostelefonra is!

 

PicMonkey

Szintén egy kiváló grafikai eszköz, ami elérhető mind asztali, mind okostelefonos verzióban is. 
A Picmonkey erőssége a fényképek manipulálása. Használatával szinte bárhogyan megváltoztathatjuk fényképeinket.


A Photoshop, az Illustrator, az InDesign és még  néhány alkalmazás, gyakorlatilag iparági szabvánnyá váltak. Legtöbbször, magas áruk ellenére is megéri beszerezni őket, ha a mindennapi munkához szükségesek ezek a szoftverek. Tény, hogy kezelhetőségben, termelékenységben nem sok kihívójuk akad. Igazi kiforrott, profi termékek, és az áruk is ennek megfelelő alakul. Van azonban néhány ingyenes szoftver, amelyeket már évek óta fejlesztenek, és az újabb és újabb kiadások egyre ígéretesebbek, kisebb munkák esetében ki is válthatják a „nagyobb” testvérüket! 

Photoshop helyett GIMP

Fotók retusálásához és webdesignhoz nagyon jól használható, amennyiben megbarátkozunk a program kezelőfelületével. Mert ez a kezelőfelület bizony megszokást igényel, főleg ha a Photoshopon nőttünk fel. Amúgy a program képességei nem rosszak, a GIMP ismeri a rétegeket, és ezek mellett maszkokat is tud kezelni. A szokásos szín- és tónuskorrekciós eszközök, effektek, szűrők is megtalálhatóak benne.

Illustrator helyett Inkscape 

Az Inkscape egy igazán barátságos program, a kezelőfelület a nagy szoftvercégek programjainak minőségét idézi. Az Illustratorban megszokott alap eszközök mind megtalálhatóak benne: rajzolhatunk, szerkeszthetünk és feliratozhatunk. Az objektumokat különféle módon színezhetjük, torzíthatjuk, egymásból kivághatjuk, vagy akár el is homályosíthatjuk őket. A program a logikai felépítése miatt weboldalak grafikai munkájához nagyon kézre áll.

InDesign helyett Scribus 

Mivel nem egy tökéletes világban élünk, érdemes mindjárt az elején leszögezni, a Scribus sajnos egyelőre távol áll a profi szoftverek tudásától. Egy InDesignt megszokott grafikus, valószínűleg fel sem telepíti, ha megtudja, hogy nincs benne például alátöltés és automatikus vágójel elhelyezés. Ellenben egy alapvető szórólap elkészítéséhez tökéletes!

Blender

A Blender egy háromdimenziós grafikai program, kiváló térbeli modellezési eszközökkel, animációval. Sőt, akár 3D-s játékokat is készíthetünk vele. A Blender kitűnően használható tervezésre, látványtervek készítéséhez és animációs filmekhez is. A következő videó a segítségével készült el.

A fenti összeállításból látszik, hogy szinte minden grafikai feladatra létezik ingyenes és felhasználóbarát program. Az elmúlt években rengeteget fejlődtek ezek a programok, és egymást követik az egyre jobb kiadások. Érdemes kísérletezni velük és kipróbálni őket!

Tetszett a cikk? Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel és havonta egyszer küldünk egy összefoglaló e-mailt!