Menü

Műholdkép az elsüllyedt Costa Concordiáról

2012. január 19. | 7042 |

A Digital Globe nevű amerikai űrfotó-képügynökség WorldWiew-1 műholdja január 17-én lefotózta a múlt héten zátonyra futott Costa Concordiát az űrből. A Costa Concordia január 13-án ütközött sziklának Giglio szigeténél, 4200 utassal a fedélzetén. A balesetben legalább tizenegyen haltak meg.

 

A műhold félméteres felbontással dolgozó kamerája megörökítette azt a fehér vonalként látszódó olajcsapdát is, amely a hajótól indul a part mentén – ennek feladata a kiszivárgott üzemanyag felfogása és továbbterjedésének megállítása.

A hajóbaleset során a vízbe került üzemanyag veszélyezteti a nemrég még kihaltnak hitt mediterrán barátfókák életét. A hajó üzemanyagtartályának leszivattyúzása megkezdődött, de ez a folyamat hetekig is eltarthat. Fennáll a veszélye annak is, hogy a hajó a mélybe süllyed, ugyanis egy igen meredek lejtő oldalán fekszik, ami 50 méterről egészen 90 méterig mélyül hírtelen.

Tusnádi István

Tusnádi István

a Usernet ügyvezető tulajdonosa. 2001 óta dolgozik webes projekteken, szakterülete az online stratégia alkotás és a webfejlesztés. Ügyfelei iparágukban piacvezető hazai illetve nemzetközi KKV-k és nagyvállalatok. Eddig több, mint 150 szakmai publikációja jelent meg, többek között az Origo, 24.hu, Piac & Profit és a Pénzcentrum oldalakon.

Tetszett a cikk? Ne maradj le az újdonságokról!

Iratkozz fel és havonta egyszer küldünk egy összefoglaló e-mailt!