A fényképek szerves részei a marketingnek és a webdesignnak vagy akár csak egy prezentációnak. A kiváló minőségű stock fotók elengedhetetlen építőelemei weboldaladnak illetve már egy egyszerű közösségi média posztnak is. A legsokoldalúbb grafikusnak, fotósnak, designernek és újságírónak is sokszor szüksége lehet egy-egy olyan stock fotóra, ami elmesél egy történetet vagy pont az hiányzik egy weboldalról, esetleg egyszerűen csak inspirál.

Cikkünkben bemutatunk néhányat a legjobb ingyenes stock fotó oldalakból, ahonnan teljesen ingyenesen vagy egy rövid ingyenes regisztrációt követően jó minőségű, gyönyörű és nagyfelbontású fényképeket tölthetsz le weboldalad grafikai tervezéséhez vagy blogod színesítéséhez.

Tartalomjegyzék

Mik azok a stock fotók?

A stock fotók általában olyan nagy felbontású, kiváló minőségű képek, illusztrációk, amelyeket ingyenesen vagy bizonyos térités ellenében tölthetünk le és marketing, reklám, promóciós munkák során, személyes vagy kereskedelmi projektekben, weboldalakon, blogokon használhatunk fel.

Milyen felhasználási jogok tartoznak a stock fotókhoz?

Mi a Usernetnél nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az általunk használt stock fotók és illusztrációk minden esetben jogtiszta forrásból származzanak. Senki sem örül annak, ha szellemi tulajdonát vagy kézzelfogható alkotását az engedélye nélkül használják. Mindenki tartsa tiszteletben a másik szellemi termékét.

A bemutatott oldalakon található képek mind rendelkeznek a szerzőik engedélyével. Az engedélyek típusai minden esetben feltüntetésre a kép mellett a lent bemutatott honlapokon. Két típusú engedéllyel fogunk találkozni:

  • Creative Commons zero (CC0): Az adott képet bármilyen módon (módosítás, vágás, kereskedelmi célok) használhatod, anélkül hogy engedélyt kérnél a szerzőjétől
  • Creative Commons zero (CC0), a szerző feltüntetésével: Az adott képet bármilyen módon használhatod, a szerző nevének feltüntetése mellett (például: „Fotó: Nagy András”)

StockSnap.io

Weboldal: https://stocksnap.io

A Stocksnap.io – n óriási választékban állnak rendelkezésre a gyönyörű, nagy felbontású stock fotók. Nagyon fejlett és egyszerű a képkeresési funkció, így biztosak lehetünk benne hogy megtaláljuk a nekünk tetsző képet. Ráadásul nyomon követhető melyek a legnépszerűbb, legtöbbet letöltött stock fotók így az éppen aktuális trendekkel is könnyen megismerkedhetünk. Hetente több ezer új fényképpel bővítik adatbázisukat.

Unsplash

Weboldal: http://unsplash.com

Az Unsplash – en többségében tájképek közül tudunk választani, melyek közül sok egyedi megvilágítást használ. 10 naponta 10 új stock fotóval bővül a kínálatuk.

Picjumbo

Weboldal: http://picjumbo.com

A Picjumbo sokak kedvenc oldala mert talán ezen a legegyszerűbb eligazodni. Az oldalon többségében vannak az ételfotók, ezért ha gasztronómiai témájú weboldalad vagy blogod van, érdemes felkeresni.

Gratisography

Weboldal: http://www.gratisography.com

Ha egy szóval lehetne jellemezni a Gratisography – t, annyit mondanánk: hihetetlen. Az oldal Ryan McGuire képeire épül aki egy hihetetlenül tehetséges művész és dizájner. Itt található stock fotók könnyen megragadják a felhasználók fantáziáját és belefészkelik magukat a gondolatainkba.

Pixabay

Weboldal: http://pixabay.com

Egyszerűen kimondva a Pixabay az összes dizájner álma. Nemcsak hihetetlenül egyszerű a a képek közötti keresés, de minden kép nagyon magas minőségű.

Superfamous Studios

Weboldal: http://superfamous.com

A Superfamous egy los angelesi design stúdió által készített stock fotókat tartalmaz. Főleg légi, biológiai és földrajzi képek közül válogathatunk.

MorgueFile

Weboldal: http://www.morguefile.com

Az egyik legegyszerűbb felépítésű oldal a listánkon, nagyon felhasználóbarát kinézettel. A választék elmarad a többi oldaltól, de minden képet egyesével hagynak jóvá az oldal adminisztrátorai így biztosítva a kiváló minőséget. A választél a vadvilágtól a régiségekig szinte mindent tartalmaz.

Startup Stock Photos

Weboldal: http://startupstockphotos.com

Egyszerű és divatos stock fotók, elsősorban a stratupok világáról. Kitűnő képforrás startupoknak, bloggereknek, dizájnereknek és szinte mindenki másnak.

New Old Stock

Weboldal: http://nos.twnsnd.co

Antik, elsősorban levéltárakból származó fényképek. Órákig fogsz gyönyörködni bennük anélkül, hogy unatkoznál.

Jay Mantri

Weboldal: http://jaymantri.com

Jay Mantri hét új stock fotót tesz közzé minden héten és az elsődleges célja hogy képei elvarázsoljanak minket. Az itt közzétett fotók változatos helyszínen készülnek és legtöbbször egy hétköznapi tárgyat tartalmaznak.

Getrefe

Weboldal: http://getrefe.tumblr.com

Amennyiben építészeti vagy tájképeket keresel, mindenképpen látogasd meg a Getrefét. Nincsenek kategóriák, csak sallangmentes és gyönyörű Európában készült fényképek.

FreeImages

Weboldal: http://www.freeimages.com

Az egyike a legteljesebb nyílt forráskódú stock fotót tartalmazó archívumoknak. Amíg általában a legtöbb oldal egy témára összpontosít, a Freeimages több ezer képet kínál számtalan kategóriába rendezve. A legjobb funkciója a kereshetőség, így nemcsak kiváló minőségű képeket kapunk, hanem időt is spórolunk.

Death to Stock Photos

Weboldal: http://deathtothestockphoto.com

Minden hónapban egy 10 képből álló, kategóriákba rendezett csomagot kapunk tőlük a postaládánkba. Az oldal elsődleges célkitűzése, hogy minél több lehetőséget nyújtson olyan képekből amiket használni tudunk blogbejegyzéseinkben vagy a szociális médiákban.

Life Of Pix

Weboldal: http://www.lifeofpix.com

Ingyenes nagyfelbontású képek, melyek a montreali Leroy reklámügynökségi hálózathoz tartozó fotósoktól származnak.

Little Visuals

Weboldal: http://littlevisuals.co

Rengeteg nagy felbontású tájkép között böngészhetünk. Az oldal még csak néhány hónapos, de adatbázisa folyamatosan bővül.