Kezdjük azzal, hogy mi is az az UX. Az UX (User Experience) célja, hogy megtervezzük látogatóink számára pontosan milyen folyamatokon mennek keresztül oldalunkon, mikor mit látnak és biztosítsuk számukra a könnyű navigálást és kezelhetőséget, sőt akár örömet is okozzon nekik a weboldalunkon böngészés. A megnyerő külső csupán egy látványos extra. A témával egy korábbi bejegyzésünkben részletesen is foglalkoztunk. Érdemes újra áttekinteni! Cikkünkben bemutatunk 20 blogot UX témában, melyekre érdemes odafigyelni 2018 - ban is, és ötletet meríteni belőlük.

Smashing Magazine, UX Design kategória

Praktikus, alapos és hasznos. Ezzel a három szóval lehet jellemezni ezt az oldalt. Nagyon részletes leírásokat és elemzéseket olvashatunk, témákba szedve az UX világából.

A List Apart

Az A List Apart talán egy kicsit túlságosan is kifinomultnak akar látszani, de a legjobb alapot nyújtja ha meg akarjuk tanulni a web dizájn alapjait.

Boxes and Arrows

Különböző UX dizájnerek tanácsait olvashatjuk, az UX dizájn szinte összes felmerülő kérdésével kapcsolatban.

Az UXPin ingyenesen letölthető E könyvei

Majdnem minden héten újabb ingyenesen letölthető anyagot kapunk az UXPin csapatától. Már közel 100 db könyv található az oldalon, melyek hasznos tanácsokat nyújtanak a legkülönbözőbb dizájnnal kapcsolatos témákban.

Nielsen Norman Group

Az NNG a legmegbízhatóbb név, az UX – el kapcsolatos kutatásokban. Mi sem támasztja ezt jobban alá, hogy a társaság egyik alapítójának (Don Norman) köszönhetjük a „User Experience” elnevezés megalkotását! Nagyon sok kuatási eredményüket teszik elérhetővé, melyek használata nagyban segítik a felhasználók viselkedésének megértését.

UX Myths

Az oldal összegyűjti az UX – el kapcsolatos tévhiteket, és lépésről lépésre – hivatkozásokkal, tényekkel és tanulmányokkal – rávilágít azok csúsztatásaira, téves állításaira.

Measuring U

Minden blog annyira hiteles, mint maga a szerzője. A világ egyik legsikeresebb és legtapasztaltabb, felhasználói élménnyel kapcsolatos méréssel foglalkozó vállalkozásának blogja, valódi és használható tanácsokkal.

Foolproof, Thinking aloldala

Megismerhetjük a web dizájn mögött álló elméletet és a tudományt. Részletes leírások, sokszor videós tartalommal. Akár egy online tanfolyamként is tekinthetünk az oldalra.

Usability Geek

Hogyan kapcsolódik a dizájn és az üzleti élet? Erre a kérdésre próbál választ adni cikkein keresztül a Usability Geek oldala.

User Experience Stack Exchange

UX dizájnerek szakmai írásai és kérdésfelvetési, akiknek nincs idejük blogot írni. Valójában egy szakmai fórum.

Web Designer Depot

Elemzések az UX dizájnnal kapcsolatban, elsősorban technikai szempontból.

Speckyboy UX Archives

Tanácsokkal és bevált gyakorlati példák alkalmazásával foglalkozó weboldal, kezdőknek és gyakorló dizájnereknek

UX Booth

Az eddigi oldalakkal ellentétben, az UX Booth a hangsúlyt magára a tartalom előállításra, és a tartalom stratégiára helyezi. 

Co.Design by Fast Company

Mi is a dizájn, üzleti szempontból? Hogyan alkalmazzuk a dizájn, üzleti céljaink eléréséhez? Ez az oldal elsősorban erre a két kérdésre keresi és adja meg a válaszokat.

UX Magazine

Elemzések, cikkek, állások és események. Teljesértékű folyóirat az UX dizájnnal kapcsolatban, mely a legtöbb hírrel és újdonsággal szolgál az UX világával kapcsolatban.

Designmodo UX Design Section

A folyamatosan megjelenő cikkeken kívül, az oldalon nagyon sok UX – el kapcsolatos alkalmazás, programot és egyéb eszközt tölthetünk le.

Webcredible Blog

Munkavégzéssel kapcsolatos tanácsok, tippek-trükkök UX dizájnerek számára.

Digital Telepathy Blog

The Next Web

Creative Bloq Web Design Articles

Összefoglalás

Az UX design egy gyorsan és folyamatosan változó iparág, és az imént ismertetett 20 blog nagyon jó kiindulópont a web dizájn trenjeinek folyamatos nyomon követésére, sok hasznos információt ismerhetünk meg rajtuk keresztül.