Menü

Mi az a drótváz készítés (wireframing)?

Amennyiben egy weboldal tervezése és megvalósítása során nincsenek egyértelműen meghatározva a célok, a teljes folyamat könnyen megakadhat és végül nem azt az eredményt kapja a megbízó amire számított, ami az elképzelése volt. Ezt azonban könnyen elkerülhetjük, egy már évek óta bevett gyakorlat, a drótváz készítés használatával. Cikkünkben röviden bemutatjuk mit is jelent a drótváz készítés, avagy angolul wireframing.

Röviden

A drótváz készítés egy módszer amely segítségével kialakíthatjuk egy weboldal felépítését. A drótvázat elsősorban olyan weboldalak tartalmának és funkcionalitásának meghatározására használjuk, melyek figyelembe veszik a felhasználói igényeket és a felhasználói viselkedést. A drótvázakat a fejlesztési folyamat korai szakaszában használjuk az oldal alapvető struktúrájának kialakítása alatt, még a vizuális és szöveges tartalom kialakítása előtt.

Bővebben

A drótváz bemutatja és mindenki számára megérthetővé teszi, milyen elemeket fognak tartalmazni a főbb oldalak. Ez a felhasználók viselkedési folyamatának egyik legfontosabb része a weblap tervezése során.

A drótvázak legfontosabb célja, hogy egy weboldaltulajdonos megértse pontosan hogyan is fog felépülni weboldala. Bemutatja a weboldal struktúráját, és milyen funkciókat fog tartalmazni és azok használata milyen eredményt fog adni a felhasználók számára. Ezáltal ezek véglegesíthetők még azelőtt, hogy a weboldal készítés kreatív megvalósítása elkezdődne.

A drótváz használatának legfontosabb előnyei

A drótváz vizuális mutatja be egy weboldal szerkezetét

Egy összetett weboldal esetén a webhelytérkép nem elegendő a döntések meghozatalához. Mivel a drótváz vizuális formában mutatja be egy weboldal felépítését, így a fejlesztők és a megbízó számára egyértelművé válik, hogyan is fog felépülni a weboldal és milyen funkciókat fog tartalmazni. 

Minden fél számára egyértelműsíti a weboldal jellemzőit

Sokszor előfordul, hogy az ügyfelek nem pontosan, vagy egyáltalán nem értik a következőket:

 • Hero image

 • Google térkép integráció

 • Termékszűrés

 • Dobozok

és lehetne tovább sorolni a több száz rendelkezésre álló lehetőséget.

A drótváz használatával mindenki számára egyértelművé válik, pontosan mit értünk egy-egy elem alatt és azok hogyan is fognak a kész weboldalon működni, milyen funkciót látnak el.

Ráadásul mivel a drótváz mentes mindenféle látványos elemtől, így könnyebbé válik annak eldöntése, hogy valóban szükség van e az adott funkcióra, hasznos – e használata a weboldal céljának eléréséhez.

A használhatóságot és hasznosságot helyezi előtérbe.

Ez a legfontosabb célja a drótváz készítésnek, mivel arra összpontosít hogy minél objektívabban határozzuk meg a következőket:

 • Konverziós csatornák

 • Navigáció

 • Funkciógombok

 • Cselekvésre ösztönzés (CTA) elhelyezése

Vagyis arra összpontosít, hogy egy adott funkció hogyan fog működni a weboldalon.

Egyszerűsítik a tervezési folyamatot

Ahelyett, hogy a tervezés minden lépését (funkciók, grafika, elrendezés, stb) egyszerre végeznénk el, minden lépést külön-külön végzünk el. Ez lehetővé teszi, hogy az esetleges nem kívánt, vagy előreláthatólag nem hasznos funkciókat, már a tervezés elején módosítsuk.

Időt takarít meg

A tervezés egész folyamata mindenki számára egyértelművé válik:

 • A fejlesztők pontosan értik az összes lépést

 • A tartalom feltöltése gyorsabb lesz

A tapasztalatok alapján, működik!

Egy weboldal létrehozása egy folyamat. Ha már a folyamat elején egyértelművé tesszük, pontosan mit és hogyan szeretnénk elérni, elkerülhetők az egész folyamat alatt a hibák és késések.

Drótváz, prototípus és mockup. Mi a különbség közöttük?

Drótváz

A drótváz a weboldal leegyszerűsített ábrázolása. Világosan meg kell jelenítenie a következőket:

 • A tartalom főbb csoportosítása (mi?)

 • Az információ megjelenítésének szerkezete (hol?)

 • A felhasználók által végezhető folyamatok leírása és leegyszerűsített megjelenítése (hogyan?)

Habár a drótvázak szürke dobozoknak néznek ki, használatuk nagyon fontos, mivel ezek a dobozok jelentik a tervezés gerincét.

Mikor használjuk?

A drótvázak általában a weboldal dokumentációjában találhatók meg. Mivel gyorsan elkészíthetők és egyértelműek, így a fejlesztők közötti esetleges kérdések megválaszolására is készíthetünk drótvázakat. Rajtuk keresztül vizuális formában adhatunk választ a felmerülő kérdésekre. Ezáltal mindennemű félreértés elkerülhető.

Prototípus

A prototípust gyakran összetévesztik a drótvázzal. A prototípus a végleges weblaphoz hasonló felület, amivel a felhasználói viselkedés modellezésére vagyunk képesek.

Lehetővé teszi a weboldal funkcióinak tesztelését a felhasználók szemszögéből. Ezáltal tesztelni tudjuk, hogy a megtervezett folyamatok megfelelően működnek – e, és még a végleges megjelenés előtt kijavíthatjuk az esetleges hibákat.

Mikor használjuk?

A prototípusokat a tényleges fejlesztés megkezdése előtt, a felhasználói tesztelés során használjuk. Érdemes úgy megalkotni, hogy részei felhasználhatók legyenek a tényleges weblapfejlesztés során, ezáltal rengeteg időt, erőforrást és pénzt takaríthatunk meg.

Mockup vagy mock-up

A mockup egy terv, ami statikus formában jeleníti meg a weboldal vizuális megjelenését. Egy jól megtervezett mockup a következőket biztosítja:

 • Statikus módon ábrázolja a weboldal alapvető funkcióit, tartalmát és struktúráját

 • Lehetővé teszi, hogy a megvalósítás előtt módosítsunk a weboldal vizuális részét

Mikor használjuk?

Jól kiegészítik a drótvázakat, mivel grafikusan jeleníti meg a drótvázban szereplő funkciókat.

A 10 legnépszerűbb drótváz készítő eszköz

Wireframe.cc

Felület: Online
Ára: $19 / hó

Moqups

Felület: Online
Ára: $19 / hó – tól, rendelkezik ingyenes verzióval

UXPin

Felület: Online
Ára: $13 / hó – tól, rendelkezik ingyenes verzióval

Fluid UI

Felület: Online
Ára: $8,25 / hó – tól, rendelkezik ingyenes verzióval

Balsamiq Mockups

Felület: Online, Mac, Windows
Ára: $9 / hó – tól, rendelkezik ingyenes verzióval

Axure RP

Felület: Mac, Windows
Ára: $29 / hó – tól

Pidoco

Felület: Online
Ára: $12 / hó – tól

Visio

Felület: Windows
Ára: $5 / hó – tól

InDesign CC

Felület: Mac, Windows
Ára: $19.99 / hó – tól

Photoshop CC

Felület: Mac, Windows
Ára: $19.99 / hó – tól

Összefoglalás

A drótvázak használata megkönnyíti mind a megbízók, mind a weboldaltervezők és fejlesztők tevékenységét. Egyértelműsíti ki mit akar, mire gondol a tervezés és a megvalósítás során. Rengeteg időt és erőforrást takaríthatunk meg használatukkal, ezért mindenképpen javasolt a drótvázak készítése minden weboldal tervezése és megvalósítása során.

Webfejlesztőt keresel? Segíthetünk?

Cikkünk megírásához sokévi webfejlesztői tapasztalatunkból merítettünk ihletet. Ha úgy érzed, hogy weboldalad, webshopod vagy online marketingedet hatékonyabbá tennéd, keress minket most, a téma szakértői vagyunk. Találkozzunk irodánkban, és egy kötetlen beszélgetés keretein belül beszéljük meg, mit szeretnél elérni, és mi hol, hogyan tudunk segíteni. Kattints ide, vedd fel velünk a kapcsolatot és vedd fel Velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó cikkek