Menü

A horgonyszöveg szerepe a keresőoptimalizálásban

2012. március. 21. | 5555

Horgonyszövegnek (anchor text) nevezzük azt a szöveget, amelyre a linket helyezzük, tehát amelyet kijelölünk, mikor egy weboldalra szeretnénk hivatkozni.

Példa: "Tegnap találtam egy jó cikket a keresőbarát URL tervezésről" - ebben a mondatban a "keresőbarát URL tervezésről" a horgonyszöveg.

A horgonyszöveg a keresőoptimalizálás szempontjából kiemelten fontos elem. A Google kereső "megjegyzi" az egyes weboldalakra mutató külső és belső hivatkozásokon szereplő szavakat (horgonyszövegeket) és figyelembe veszi a keresés eredmények rangsorolása során. Sőt, a kereső nem csak magát a horgonyszöveget figyeli, hanem annak közvetlen környezetében szereplő szavakat is!

Ennek az eljárásnak az az alapja, hogy ha több weboldal linkel az oldalunkra egy meghatározott horgonyszöveggel, pl. "weboldal készítés", akkor nagy valószínűséggel a weboldalunk tartalma összefüggésben van a weboldal készítéssel.  A horgony szövegekből tehát következtetni lehet a weboldal tartalmára és ezért ezt az információt beszámítják a keresők a relevancia meghatározása során.

A horgonyszöveget sajnos nagyon sok esetben rosszul használják és emiatt a weboldalak értékes pozíciókat veszíthetnek a találati listákon.

Példák helyes és helytelen horgonyszöveg használatra

Tegyük fel, hogy találtunk egy jó cikket a mobil weboldal és mobil alkalmazás készítésről és az oldal címét meg szeretnénk osztani másokkal.

Helytelen forma:

"Találtam egy cikket a mobil weboldal és mobil alkalmazás készítésről itt, érdemes megnézned!"

Az "itt" vagy "kattints ide" horgonyszöveg a leggyakoribb példa a hibás használatra, hiszen maga a szó, hogy "itt" semmilyen összefüggésben nincs a linkelt oldallal, így a hivatkozás ellenére a Google kevésbé fogja értékelni.

Helyes megoldás:

"Találtam egy cikket a mobil weboldal és mobil alkalmazás készítésről, érdemes megnézned!"

A horgonyszöveg itt már a keresőszavakat tartalmazza, ezért sokkal értékesebb lesz a keresőnek, mint a korábbi példa.

Horgonyszövegek a belső hivatkozásokban

A horgonyszövegeknek ahogy korábban írtam nemcsak a külső hanem a belső hivatkozásoknál is fontos szerepe van. A belső hivatkozások szintén beleszámítanak a kereső helyezésekbe, ezért ha megfelelően alkalmazzuk a horgonyszövegeket, javulhat oldalunk pozíciója.

Természetes, hogy a belső linkeknél maga a weboldal tulajdonos választhatja ki a horgonyszöveget, így sokkal gondosabban tud eljárni, mint amikor mások linkelnek az oldalára.

A helyes horgonyszöveg kiválasztása

Amennyiben lehetőségünk van az oldalunkra mutató horgonyszöveget kiválasztani (pl. linképítés), próbáljunk meg arra törekedni, hogy ne minden esetben ugyanazt a kifejezést használjuk, mert az mesterséges linképítésről árulkodik.

A horgonyszövegek kiválasztása során törekedjünk arra, hogy az oldal tartalmára releváns kulcsszavakat tartalmazzanak, de ne olyanokat, amelyeknél túlságosan nagy a konkurencia, mert ebben az esetben kisebb eredményt lehet elérni.

Tetszett a cikk? Oszd meg!

megosztom