Menü

Usernet Blog

Facebook biztonság és személyes adatvédelem 5 percben


A Facebook statisztikája szerint a közösségi oldal több, mint 900 millió aktív felhasználóval rendelkezik, akiknek átlagosan 120 barátjuk van, naponta 250 millió fényképet töltenek fel és 2,7 milliárd bejegyzést like-olnak.

Sajnos ezen felhasználók többsége nincs tisztában milyen veszélyek leselkednek rájuk a közösségi oldalon és hogyan védhetik meg személyes adataikat.
Cikkemben a legfontosabb teendőket próbálom meg bemutatni ahhoz, hogy te és személyes adataid biztonságban legyenek a Facebook-on.

Bejelentkezés

Mindig ellenőrizd, hogy a megfelelő címre jelentkezel be, mielőtt megadod a felhasználó neved és jelszavad. A helyes cím www.facebook.com és nem valami hasonló, pl. www.facebook.com.eu
Az egész oldal ezen a címen működik, nem pedig valamilyen adatlopásra létrehozott aldoménről vagy almappából, mint pl. www.social-domain.com/facebook.

Adj meg biztonsági kérdést a fiókodhoz

A biztonsági kérdés lehetővé teszi, hogy azonosítani tudjanak ha netán elveszítenéd a hozzáférési adataidat.

A biztonsági kérdést a fiókod Biztonság szekciójában tudod beállítani:
1. Kattints a jobb felső sarok beállítások szimbólumra és válaszd ki a Fiókbeállítások menüpontot.
2.Katt a Biztonság menüpontra a bal oldalon
3.Válaszd ki a Biztonsági Kérdés szekciót és kövesd a lépéseket.

Nem látod a Biztonsági Kérdés szekciót ha már egyszer korábban beállítottad.

Soha ne add meg másoknak a hozzáférési adataidat

Sok adatlopó oldal vagy alkalmazás ígér valamilyen jutalmat, ha megadod a hozzáférési adataidat. Soha ne dőlj be ezeknek a csalásoknak! Ha a Facebook-on jelszavad ismételt megadására kérnek, mindig ellenőrizd, hogy valóban a www.facebook.com oldalon vagy és nem irányítottak-e át észrevétlenül egy másik oldalra.

Jelszó

Gyakran változtasd a jelszavadat és törekedj arra, hogy ne egyezzen más levelező, banki és egyéb szolgáltatásoknál használt jelszóval.  A felhasználók nagy része több szolgáltatáshoz is ugyanazt a jelszót használja, így ha az egyiket feltörik, mindenhez hozzáférhetnek.

Ne válassz olyan jelszót, amely rokonaid, szüleid, párod, háziállatod nevével egyezik. A biztonságos jelszó kis- és nagybetűket valamint számot is tartalmazzon.

A hackerek mindig a leggyakrabban használt jelszavakkal próbálkoznak először, ezért kerüld a „password”, „jelszó”, „qwerty”, „123456” és egyéb gyakran használatos szavakat. A legnépszerűbb jelszavakról itt olvashatsz bővebben.

Biztonságos kapcsolat

Mindig használj biztonságos HTTPS kapcsolatot mikor a Facebook oldalra látogatsz. A biztonságos kapcsolatot a https://www.facebook.com cím jelöli a böngésző címsorában.

A biztonságok kapcsolat használatát a Facebook Biztonság beállítások között találod:

Jelentkezz ki!

Minden esetben jelentkezz ki, ha ugyanazt a számítógépet többen használjátok vagy idegen gépen Facebook-olsz.

Ne barátkozz bárkivel

A Facebook nem népszerűségi verseny. Klassz dolog, ha neked van a legtöbb ismerősöd, de ez veszélyes is tud lenni. Ne igazolj vissza ismeretlen személyeket és ne köss barátságokat olyanokkal akiket valójában nem ismersz. A hackerek álprofilokat hoznak létre, hogy bizalmadba férkőzzenek, ismerősnek jelölnek, majd miután visszaigazoltad, visszaélnek a személyes adataiddal.

Meglévő ismerősök

Az előző pont ismeretében nézd át meglévő kapcsolataidat és távolítsd el azokat, akiket nem ismersz.

Ne kattints minden szemétre

A Facebook mindent elkövet a veszélyes posztok kiszűrésére, ennek ellenére számtalan olyan kártékony bejegyzés kering nap-mint-nap a hálózaton, amelyekre ha az óvatlan látogató rákattint, akkor egy adatlopó vagy vírusos oldalra irányítják.

Ezek a vírusos post-ok szándékosan úgy vannak megírva, hogy minél több felhasználó figyelmét magukra vonják. Botrányos, felkavaró  videókat, képeket, információt ígérnek a kattintásért cserébe. Légy óvatos, ne kattints ezekre a gyanús bejegyzésekre!

Hozz létre csoportokat

A Facebook-on ismerősnek jelölheted szüleidet, rokonaidat, osztálytársaidat, munkatársaidat, szomszédaidat, üzleti kapcsolataidat ... stb. Több száz különböző személy, akik alapesetben mindent látnak rólad. Hozz létre csoportokat az ismerettségi viszony szerint és mindenkit kategorizálj be.

Ezután meghatározhatod, hogy az adott kategóriába tartozó személyek milyen információkhoz férhetnek hozzá, így elkerülhető, hogy szüleid lássák a hétvégi buli fotókat vagy például munkatársaid lássák hol nyaraltál.

Ellenőrizd az Idővonaladon megjelenő elemeket

Menj végig a tevékenység naplódon és ellenőrizd, mi jelenhet meg az Idővonaladon és kik láthatják az adott tevékenységed.

Rendszeresen ellenőrizd a biztonsági beállításaidat

A Facebook rendszeresen fejleszti a biztonsági beállításokat, ezért fontos, hogy folyamatosan ellenőrizd az új funkciókat, hogy fiókod és személyes adataid mindig biztonságban legyenek.

Állítsd be kik láthatják új bejegyzéseidet

Nézd meg mások hogyan látják a profilodat

A publikus profil megtekintése arra jó, hogy ellenőrizd idegenek vagy konkrét személyek mit látnak belőled a Facebook-on. Miután ismerőseidet csoportokba soroltad, ellenőrizheted, hogy valóban csak a megfelelő információkhoz férnek hozzá.

Kik láthatják a képeidet?

Az idővonaladon válaszd ki a Fényképek szekciót, majd azon belül az Albumokat.

Minden fényképalbum jobb alsó sarkában be tudod állítani, hogy kik láthatják a benne szereplő képeket.

Fényképeken való megjelölés felülvizsgálata

Jóvá szeretnéd hagyni mielőtt ismerőseid feltöltik a tegnap esti buliban rólad készült képeket és bejelölnek rajta? Javaslom tégy így!

A Fiókbeállítások menü Idővonal és megjelölés részében kapcsold be a " Szeretnéd felülvizsgálni, ha az ismerőseid megjelölnek egy bejegyzésben, mielőtt megjelenne az idővonaladon?" opciót.

Ne add meg a teljes születési dátumodat!

Sok embernél látom, hogy a teljes születési dátum meg van adva. Kapcsold ki! Ez egy olyan személyes és bizalmas információ, amely visszaélésre adhat lehetőséget. Menj a személyes beállításaidhoz - a borító képeden katt az Adatmódosítás linkre  - és az Alapadatok szerkesztésénél javítsd a beállítást.

Ne csinálj reklámot a betörőknek

A Facebook státusz bejegyzéseidben ne reklámozd, hogy elutaztál és nem vagy otthon. Még kellemetlenebb ha a szülők tudta nélkül a gyerekek posztolják ki a nyaralás pontos időpontját, majd fotókat is közzétesznek, hogy láthassuk, mindenki elhagyta a házat hiánytalanul.

Ha fényképeket készítesz otthon, ügyelj arra, hogy olyan műszaki cikkek, ékszerek, értéktárgyak ... stb. ne látszódjanak a képen, amelyek felkelthetik a betörők figyelmét.

Szerviz

Mielőtt szervizbe adod a laptopod vagy számítógéped, előtte törölj minden böngészési előzményt és cookie-t. Ha nem törlöd, az itt tárolt információk segítségével idegenek bejelentkezhetnek a Facebook oldaladra.

Ne add ki személyes adataidat senkinek

Ne add ki személyes adataidat senkinek, még barátaidnak és ismerőseidnek sem. Személyes adatnak számítanak többek között a következő információk:

  • Telefonszám
  • Lakcím
  • Szülők és családtagok neve
  • Bármilyen banki információ, pl. bankszámlaszám, hitelkártya szám
  • Gépjármű rendszám, biztosítási szám
  • Egészségre, betegségekre vonatkozó információk

Fényképek feltöltése mobilról

Ha mobilról fényképezel és a képeket feltöltöd a Facebookra, akkor tudnod kell, hogy a képre automatikusan rákerülnek a készítés helyének koordinátái. Ezt a funkciót geotagging-nek hívják, itt olvashatsz róla bővebben hogyan működik: http://hu.wikipedia.org/wiki/Geotagging

A legtöbb okostelefon (és több fényképezőgép típus is) automatikusan rögzíti a kép készítésének helyét a fényképen még akkor is, ha a GPS ki van kapcsolva. Ezeket a koordinátákat a Facebook (és bárki más is) ki tudja olvasni így ismerősed azonnal tudni fogják hol készült a kép. Ha nem szeretnéd, hogy visszaéljenek ezekkel az információkkal, kapcsold ki a geotagging funkciót a mobilodon és fényképezőgépeden vagy használj olyan programot, amely a képekről automatikusan eltávolítja ezeket az adatokat.

Itt találsz egy angol nyelvű cikket arról, hogy az egyes okostelefon típusoknál hol kell ezt a szolgáltatást kikapcsolni: http://voices.yahoo.com/how-disable-geotagging-iphone-android-phone-7656690.html

A nagy testvér figyel téged!

Végül egy elszomorító tény. Ha azt hiszed, hogy ha nem like-olsz semmit, még a Facebook-ra sem jelentkezel be, akkor biztonságban vagy sajnos tévedsz. A weboldalakon megjelenő Facebook like gombban olyan követőkód van, amely információkat tárol a böngészésedről, kedvenc oldalaidról még akkor is, ha nem like-oltál semmit. Bővebben erről itt olvashatsz: http://www.abine.com/blog/2012/how-facebook-buttons-can-track-you-across-the-web/

 

 

 

 KERESŐ

OK

LEGFRISSEBB

SEO kontra SEM. Mi a különbség köztük?

SEO kontra SEM. Mi a különbség köztük?

A keresőmarketing (Search Engine Marketing) és a keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization) talán a két leggyakrabban használt ...


Mi alapján rangsorolja weboldalamat a Google? A legfontosabb keresőoptimalizálási (SEO) tényezők

Mi alapján rangsorolja weboldalamat a Google? A legfontosabb keresőoptimalizálási (SEO) tényezők

Eheti cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb keresőoptimalizálási tényezőket, melyeket a Usernet Kft szakemberei is nap mint nap ...


Hogyan növelhetem az aktivitást Facebook oldalamon? 13 tipp az aktívabb és elkötelezettebb követőkért

Hogyan növelhetem az aktivitást Facebook oldalamon? 13 tipp az aktívabb és elkötelezettebb követőkért

Napjainkban a legtöbb felhasználó a Google-t és a Facebook-ot tekinti legfőbb információforrásának. Eheti cikkünkben bemutatunk 13 ...


Közösségi marketing felületek vállalkozásoknak

Közösségi marketing felületek vállalkozásoknak

A közösségi médiában való jelenlét a mai világban kulcsfontosságú eleme egy vállalkozásnak. Nem csak azért, mert egyszerre akár ...


Miért szükségszerű weboldalad mobileszközre optimalizálni?

Miért szükségszerű weboldalad mobileszközre optimalizálni?

Azt már régen tudjuk, hogy világunk egyre jobban gyorsul. Több információ áll rendelkezésünkre mint valaha és információéhségünk is ...


Reszponzív weboldal készítés legfontosabb tudnivalók

Reszponzív weboldal készítés legfontosabb tudnivalók

A reszponzív dizájnnál a neve is mutatja, hogy „válaszol” (response) az aktuális felbontásra. Ez annyit tesz, hogy monitorról, ...


Online versenytás elemzés – a 6 fő szempont amire figyelned kell

Online versenytás elemzés – a 6 fő szempont amire figyelned kell

Versenytársaink megismerése az egyik kulcsa saját sikereinknek. Már a versenytársaink honlapjából rengeteg információt tudhatunk meg ...


A 9 legjobb hőtérképes honlapelemző eszköz

A 9 legjobb hőtérképes honlapelemző eszköz

A marketing egyik állandó kérdése, hogy pontosan mit promotáljunk, mire kíváncsi az ügyfél, mi vonzza az embereket? Ennek kiderítésére ...