Weboldalaink, webshopjaink fejlesztése során ügyfeleinkek minden esetben egyedi, testreszabott tartalomkezelő rendszert adunk. A tartalomkezelő rendszer (továbbiakban CMS) egy jelszóvédett felületen keresztül teszi lehetővé a weboldal tartalom egyszerű és gyors módosítását. Ennek a rendszernek a használatát mutatja be cikkünk.

Belépés a tartalomkezelő rendszerbe

A tartalomkezelő rendszerbe (továbbiakban CMS) a fejlesztőktől kapott felhasználó névvel és jelszóval lehet belépni.

Bejelentkezés után az alábbihoz hasonló funkcióválasztó felület jelenik meg. A CMS funkcióit minden esetben ügyfeleink igényeihez igazítjuk, ezért a valós megjelenés az alábbitól eltérő lehet.

Az egyes funkciókat a felső menüből vagy a nagy méretű ikonok segítségével lehet kiválasztani. A legfontosabb menüpontok jelentése a következő:

  • Menü: az oldal menüpontjainak szerkesztésére szolgál
  • Cikkek: minden az oldalon megjelenő szöveges tartalom szerkesztése. Menüpont szövegek, blog bejegyzések, hírek, képgalériák, videó galériák feltöltése, szerkesztése, törlése innen történik.
  • Termék kategóriák és Termékek: webshopok, webáruházak esetén a termék kínálat karbantartása innen érhető el.
  • Export/import: elsősorban webshopok esetén a tömeges termék importálást és exportálást szolgálja
  • Megrendelések: a webről beérkező megrendelések kezelése
  • Fórum: fórum adminisztráció
  • Fájlok: nagy méretű elsősorban PDF, Word, Excel dokumentumok feltöltésére szolgál
  • SEO: a weboldal Google helyezéseinek nyomonkövetésére szolgáló grafikus felület
  • Beállítások: a CMS működésére vonatkozó beállítások itt végezhetők el
  • Ügyfelek: amennyiben a weboldalon ügyfél regisztrációs lehetőség van, a beérkező adatok innen érhetők el
  • - Felhasználók: a CMS-hez hozzáférő felhasználók adminisztrációja, jogosultságok beállítása

A CMS a magyar mellett az angol és német nyelvet támogatja. A felhasználó beállításoknál van lehetőség az alapértelmezett nyelv kiválasztására.

Cikkek kezelése

A tartalomkezelő rendszerben cikknek nevezzük az összes szöveges anyagot, a menüpontok tartalmát, a képgalériákat, a videó galériákat valamint a blog bejegyzéseket is.

Első lépésként nézzük meg, hogyan lehet egy korábban feltöltött cikket módosítani, a cikkbe képet beszúrni végül pedig egy új cikket létrehozni.

Cikk módosítás

Cikkeket feltölteni, módosítani, törölni a CMS-ben a "Cikkek" fülön lehet. 

A cikkek menüpontba lépve az összes korábban feltöltött cikk megjelenik azonosító, rögzítési dátum/időpont, módosítási dátum/időpont, cím, megtekintések száma (találat) és napi találatok száma (hit/day) információkkal.

Egy korábban feltöltött cikket a cikk sorának végén a "Szerkesztés" linkre kattintva lehet módosítani.
A "Szerkesztés" linkre kattintás után megjelenik a cikk kategóriája, címe, bevezető- és teljes szövege és egyéb kiegészítő adatai. Bármelyik információ módosítása után a Mentés nyomógombra kattintva a változtatások azonnal megjelennek a weboldalon.

A cikk bevezetőjét a teljes szövegtől a "Bevezető/Teljes szöveg elválasztó" gomb segítségével lehet elkülöníteni. Ekkor a szövegben megjelenik egy vastag piros vonal, ami a bevezető végét és a teljes szöveg kezdetét jelöli. Általában a cikk típusától függ, hogy szükség van-e bevezetőre.

Kép beszúrása a cikkbe

Egy cikkhez képeket feltölteni a cikk szerkesztésén belül a "Képek" fülre kattintva lehet. A "Tallózás" gombra kattintva ki kell választani a feltöltendő képet, majd az oldal alján a "Mentés" gombra kattintva rögzíthetők a módosítások.

Az így feltöltött képek beszúrásához újra kell szerkeszteni a korábban mentett cikket.


Az eszköztár "Kép" ikonjának segítségével a "Böngészés a szerveren" gombbal lehet megtekinteni az összes feltöltött képet.

A cikk azonosítót a cikk szerkesztése oldalon találja:

Minden kép fájlneve a cikk azonosítójával kezdődik, így könnyen beazonosítható, hogy melyik cikkhez melyik kép tartozik.
A kép fájlnevének második része az adott cikkhez feltöltött kép sorszámát mutatja. Pl. 257_pic1_k.jpg a 257 azonosítójú cikkhez tartozó első kép, a 257_pic2_k.jpg ugyanezen cikkhez feltöltött második kép ... stb.

A kép fájlnevének utolsó karaktere a kép méretére utal. A 257_pic2_k.jpg a kis méretű kép (thumbnail), a 257_pic2_n.jpg a közepes méretű kép, a 257_pic2_n.jpg a teljes méretű (nagy) kép.

A megfelelő képre való dupla kattintással a kép bekerül a cikk szövegrészébe. A "Rendben" gombra kattintva, majd az oldal alján a "Mentés" gombra kattintva a változtatások rögzítésre kerülnek.

Új cikk feltöltése

Egy új cikk feltöltéséhez kattintson a "Cikkek" fülre, majd a megjelenő ablakban jobb oldalon az "Új cikk feltöltése" linkre.

A cikk kategóriájának, címének és szövegének begépelése után kattintson az oldal alján a "Mentés" gombra. A cikk rögzítésre kerül és megjelenik a weboldalon.
Képek beszúrásához lásd az előző " Képek feltöltése a cikkekhez" részt.